Santorum označil Romneyho za najhoršieho republikána v krajine

TASR
26.3.2012 11:48

Rick Santorum označil svojho súpera v súboji o nomináciu v prezidentských voľbách Mitta Romneyho za "najhoršieho republikána v krajine", ktorý sa môže postaviť proti prezidentovi Barackovi Obamovi. Ostrý útok prišiel v čase, keď sa zdá, že favorizovaného Romneyho už v získaní nominácie nič nezastaví.

Santorum označil Romneyho za najhoršieho republikána v krajine
SITA

Santorum voličom v nedeľu povedal, že Romney je "jedinečne nespôsobilý" stať sa prezidentským kandidátom Republikánskej strany. Stúpencov Santorum zároveň vyzval, aby pri ňom stáli, hoci je jeho úspech čoraz nepravdepodobnejší - napriek ľahkému víťazstvu v primárkach s štáte Louisiana cez víkend.      Aj keď môže byť nové víťazstvo pre Santoruma povzbudením a prinesie mu desať ďalších hlasov delegátov nominačného zjazdu, nemení celkový trend nominačného súboja.

Ultrakonzervatívny bývalý senátor z Pensylvánie stále výrazne zaostáva za Romneym, niekdajším guvernérov štátu Massachusetts. Primárne voľby a volebné zhromaždenia, ktoré rozhodujú o hlasoch delegátov augustového nominačného zjazdu republikánov na Floride, sa konali už vo viac než polovici štátov USA.

Santorum dosiaľ získal len 27 percent delegátov, o ktorých sa rozhodlo, zatiaľ čo Romney ich získal 54 percent. Väčšina zo zvyšných štátov udeľuje hlasy delegátov pomerne podľa výsledkov hlasovania, čo Santorumovi - popri obrovskej finančnej a organizačnej prevahe - ešte viac sťažuje snahu dobehnúť súperov náskok. Napriek tomu vyhlásil, že svoju kandidatúru nestiahne.

Osobnosti Republikánskej strany sa však čoraz viac zomkýnajú okolo Romneyho v obave, že príliš dlhý nominačný súboj by mohol poškodiť vyhliadky strany proti Obamovi. Demokratický prezident nemá vo vlastnom tábore žiadneho vážnejšieho protikandidáta a jeho kampaň za opätovné zvolenie už prebieha.      Vplyvný republikánsky senátor Lindsey Graham v nedeľu povedal, že nominačný súboj je už takmer zavŕšený. "Myslím si, že primárky sa skončili. Romney bude nominantom," povedal Graham pre televíziu CNN.

Na získanie nominácie Republikánskej strany v prezidentských voľbách ešte pred nominačným zjazdom potrebuje úspešný kandidát 1144, teda polovicu hlasov delegátov. Romney má dosiaľ 568 delegátov a Santorum 273, vyplýva zo sčítania agentúry Associated Press. Ďalšími dvoma kandidátmi sú Newt Gingrich so 135 a Ron Paul s 50 delegátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok