Nefajčí, nepije a na Harvarde ju prirovnávajú k druhému Einsteinovi

TA3
9.4.2017 19:59

Mnohí si myslia, že ľudstvo už v niektorých oblastiach vedy narazilo na svoje limity a ľudský mozog na prevratný výskum v nich prestal stačiť. Možno to však ešte stále nie je pravda a revolúciu prinesie mladá asketická študentka z prestížnej univerzity.

Nefajčí, nepije a na Harvarde ju prirovnávajú k druhému Einsteinovi
Youtube/PhysicsGirl

Zostrojila si vlastné lietadlo

Sabrina Gonzalez Pasterski má iba 23 rokov, ale už teraz ju pravidelne zaraďujú medzi najnádejnejších fyzikov v USA. Časopis Forbes ju už pred dvomi rokmi zaradil medzi tridsiatku najvýznamnejších vedcov mladších ako 30 rokov. Američanka s kubánsko-poľskými koreňmi už absolvovala výskumnú Massachusettskú technickú univerzitu, kde zažiarila - získala najvyššie bodové skóre pri štúdiu.

Pozornosť pútala už predtým. Ako štrnásťročná si skonštruovala jednomotorové lietadlo. Proces výroby zaznamenala na Youtube, kde to získalo veľký ohlas.

O dva roky neskôr sa jej podarilo preletieť jazero Michigan, čím sa stala najmladšou osobou letiacou na vlastnom lietadle. Keď to videli profesori z Massachusettskej technickej univerzity, priznali, že zostali v nemom úžase a s otvorenými ústami. "Jej potenciál je mimo všetkých tabuliek," tvrdil profesor Allen Haggerty.

Čistá fyzika bez Facebooku

Sabrina sa narodila v 90. rokoch a je predstaviteľkou generácie Y, napriek tomu však nežije na sociálnych sieťach. Nemá vlastný profil na Facebooku, Twitteri, ani na Instagrame, ale svoje nápady a rastúce úspechy prezentuje na vlastnej webovej stránke PhysicsGirl. Pre magazín OZY pred rokom prezradila, že nefajčí, nepije a nerozptyľuje sa ani nijakým priateľom.

Jej prácu už citovali v štúdii, spoluautorom ktorej bol Stephen Hawking. Z technickej univerzity sa presunula na Harvard, aby získala titul PhD. Podobnosť s Albertom Eisteinom jej prisúdili hlavne pre záujem o teoretickú fyziku. Jej výskum sa zameriava na čierne diery, gravitáciu a časopriestor. Práve tu má ľudstvo ešte rezervy, riešenia problémov však komplikuje ich extrémna zložitosť. Ktokoľvek by napríklad rozriešil otázky kvantovej gravitácie, získal by si nehynúcu slávu.

Sabrinin zápal ale aj zručnosti pri konštrukcii lietadla presvedčili boháča a vizionára Jeffa Bezosa, aby jej ponúkol prácu vo svojej firme Blue Origin, ktorá testuje kozmické lode pre orbitálne lety. K záujemcom o fenomenálny mozog dievčiny patrí aj štátna NASA.

Príbeh Sabriny je výnimočný, ale zároveň aj inšpirujúci pre celú generáciu. Na konci 90. rokov v USA absolvovali bakalárske štúdium fyziky tri tisícky mladých žien, o 16 rokov neskôr je ich viac o 2,5-násobok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok