Debne s granátmi z armádneho skladu ukradli, potvrdili poslanci

TA3 TASR
7.4.2017 10:48

Muníciu, ktorá chýba v trenčianskom muničnom sklade našej armády, niekto ukradol. Po mimoriadnom zasadnutí Výboru pre obranu a bezpečnosť to povedali podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar aj exminister obrany Ľubomír Galko. Politici rokovali za zatvorenými dverami a konkrétnejší byť nemohli.

Debne s granátmi z armádneho skladu ukradli, potvrdili poslanci
Ilustračné foto TASR/AP

Začalo sa trestné stíhanie

"Minister obrany Peter Gajdoš nás podrobne informoval o tom, čo sa stalo, aké opatrenia sa prijali a o tom, ako príslušné orgány v tejto veci konajú. Budeme tiež informovaní o výsledkoch týchto krokov. Chýbajúca munícia bola odcudzená," povedal Hrnčiar.

Na otázku, či by nebolo aj z hľadiska upokojenia verejnosti rozumnejšie povedať, aká munícia chýba, Hrnčiar odvetil, že prebieha fyzická inventúra na celom Slovensku a keď bude ukončená, bude zrejme zverejnený typ aj množstvo odcudzenej munície. Konkrétnejší nebol ani minister. "Z dôvodu toho, že orgány činné v trestnom konaní začali trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, dal som im všetky podklady vrátane materiálu, ktorý chýba a všetko ostatné nechávam na Národnej kriminálnej agentúre," povedal Gajdoš.

Galko nedávno uviedol, že podľa jeho informácií chýba šesť dební ručných granátov a jedna debna tzv. reaktívnych protitankových granátov. Po dnešnom výbore vyhlásil, že je to ešte horšie. "Ukázalo sa, že výbor bol dôležitý. Minister povedal, aké kroky boli urobené, aby stráženie munície bolo lepšie a takáto mimoriadna udalosť sa neopakovala. To ma uspokojilo. Čo ma neuspokojilo je, že sme sa nezhodli na informovaní verejnosti," konštatoval Galko.

Odporučil profesionálnych vojakov

Opozičný poslanec totiž ministrovi odporúčal, aby sa postavil pred kamery a povedal, aká munícia chýba. "Je horšie, ak lietajú nepodložené fámy. Mal by ukázať obrázky toho, čo zmizlo, aby si to ľudia vedeli predstaviť. Uvidíme, či to zváži," myslí si.

Galko je ako exminister obrany na 99,9 percenta presvedčený, že muníciu odcudzil niekto zvnútra, kto mal do skladu prístup. Aj preto si poslanec myslí, že do budúcna by takéto objekty mali strážiť profesionálni vojaci a nie civilné bezpečnostné služby. "Tu sa ukazuje, že bezpečnosť niečo stojí," podčiarkol.

Poslanci veria, že ukradnutá munícia nebude použitá na Slovensku, ale bola odcudzená za účelom predaja do zahraničia. "Ale to je skôr už parketa pre spravodajské služby," povedal Galko. Na margo vyšetrovania opozičný poslanec podotkol, že už bola identifikovaná jedna osoba, ktorá sa istým spôsobom previnila. "Nie je to človek, ktorý by to zobral, ale zanedbal svoje povinnosti," uzavrel Galko.

Nechce paniku

Gajdoš tento týždeň povedal, že ak došlo k hrubému porušeniu organizácie, riadenia a plnenia si povinností, tak to rezort bude musieť riešiť a prijme aj personálne opatrenia. Minister na konci marca nariadil fyzickú kontrolu nielen v muničnom sklade v Kubrej pri Trenčíne, ale vo všetkých centrálnych muničných skladoch Ozbrojených síl SR, vrátane skladov v jednotlivých útvaroch a vojenských zariadeniach. Výsledky inventarizácie ešte nemá v rukách, uviedol však, že o nich bude informovať.

Ministerstvo obrany minulý týždeň informovalo, že kontrola v Muničnom sklade ozbrojených síl v Trenčíne - Kubrej zistila, že v ňom chýba časť materiálu. "Pri výdaji materiálu bolo zistené, že v sklade chýba istá časť materiálu. Preto bola okamžite nariadená inventarizácia a zriadená vyšetrovacia komisia, ktorá preveruje skutkový stav. Nechceme, aby vznikla panika, preto budeme informovať, až keď budeme mať relevantné závery," povedala hovorkyňa rezortu Danka Capáková s tým, že ak sa potvrdí pochybenie, ministerstvo vyvodí zodpovednosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok