Presunú Sorosovu univerzitu do Rakúska? Miliardár dostal ponuku

TA3 TASR
6.4.2017 19:04

Rakúsky kancelár Christian Kern ponúka nový domov budapeštianskej Stredoeurópskej univerzite po tom, ako maďarský parlament schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

So zakladateľom sú v kontakte

Podľa nových pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. K tomu však bude ešte potrebná aj medzištátna dohoda Maďarska s danou krajinou. CEU tvrdí, že časti novoprijatej novely sú priamo namierené proti nej a môžu ju prinútiť k ukončeniu výučby v Budapešti.

Úrad rakúskeho kancelára uviedol, že je v styku so zakladateľom CEU, americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom, ktorému ponúkol jej prípadné presťahovanie.

Maďarský premiér Viktor Orbán obviňuje Sorosa, že sa pokúša ovplyvniť maďarskú politiku. CEU podľa neho "podvádza", pretože nemá žiadnu fakultu v USA, ale vydáva diplomy uznávané v oboch krajinách. Podľa tlačovej agentúry AP už aj predstavitelia Viedne prejavili ochotu CEU prijať.

Juncker kritizoval Orbána

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti kritizoval dotazník, ktorý rozdala občanom maďarská vláda v rámci "národnej konzultácie", aby zistila ich názory na to, ako oponovať európskym inštitúciám. Dotazník s názvom Zastavme Brusel! bol zaslaný do každej domácnosti v Maďarsku.

Dokument obsahuje šesť otázok zameraných na zachovanie národných právomocí a na politiku EÚ v oblasti migrácie, čo je jeden z hlavných bodov sporu medzi Bruselom a Budapešťou. "Chcel by som po prečítaní tohto dotazníka porozumieť zámerom maďarského premiéra," uviedol Juncker počas stretnutia s novinármi v Bruseli. Spresnil, že nejde o snahu Maďarska vystúpiť z EÚ, ale zastaviť Brusel.

Šéf exekutívy EÚ zdôraznil, že takýto spôsob znázorňovania Bruselu po tom, ako aj Orbán pred niekoľkými dňami podpísal Rímsku deklaráciu potvrdzujúcu jednotu a solidaritu, hovorí viac o autorovi dotazníka než o stave Únie samotnej. Juncker pri tejto príležitosti odsúdil aj prijatie novely maďarského vysokoškolského zákona. "Nepáči sa mi toto rozhodnutie," priznal Juncker, ktorý pripomenul, že EK sa bude touto záležitosťou zaoberať na svojom zasadnutí 12. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok