Česká národná banka sa odhodlala k najdôležitejšiemu rozhodnutiu roka

TA3 TASR
6.4.2017 14:33

Česká národná banka ukončila intervencie, ktoré mali udržať korunu nad hranicou 27 CZK/EUR. Banka sa tak odhodlala k najdôležitejšiemu rozhodnutiu tohto roka, ktoré sa dotkne hospodárenia tisícov českých firiem aj bežných občanov.

Mieru inflácie považujú za optimálnu

Hodnotu českej meny bude od teraz znovu určovať trh, teda ponuka a dopyt. ČNB môže intervenovať, ak by boli pohyby kurzu príliš výrazné. Koniec umelého oslabovania českej meny nastal len 6 dní potom, čo národná banka ukončila tvrdý kurzový záväzok, že nepustí korunu pod 27 CZK/EUR.

Podľa prieskumu českých Hospodárskych novín medzi analytikmi 16 bánk by česká koruna mala voči euru do konca roka posilniť o viac než 3 %. Experti v priemere počítajú, že v decembri by sa jej kurz mal pohybovať na úrovni 26,13 CZK/EUR. Aktuálne kurz českej koruny výrazne kolíše oboma smermi.

Vedenie ČNB urobilo dlho očakávané rozhodnutie na svojom pravidelnom zasadnutí. Dôvody pre udržiavanie českej meny blízko hranice 27 korún za euro sú už minulosťou - nehrozí pokles spotrebiteľských cien a miera inflácie sa dokonca dostala na úroveň, ktorú centrálni bankári považujú za optimálnu. Pokles cien, takzvaná deflácia, bola hlavnou príčinou zavedenie mimoriadneho menového opatrenia v novembri 2013.

Očakávajú prudké zmeny kurzu

"Vzhľadom na neistotu ohľadom ďalšieho vývoja na devízovom trhu ČNB zaujme vyčkávaciu taktiku. Počká si, kde sa kurz ustáli a podľa toho bude ďalej upravovať menovú politiku," myslí si ekonóm KB Viktor Zeisel.

Podľa analytikov teraz nastáva obdobie niekoľkodňového horúčkovitého obchodovania, ktoré môže priniesť prudké zmeny kurzu oboma smermi. V prípade extrémov môže ČNB znovu zasiahnuť do vývoja na trhu. "Očakávame, že nás čaká obdobie zvýšenej volatility. Do týždňa alebo do mesiaca sa to zrejme neupokojí," uviedol Milan Fischer, vedúci medzibankových obchodov v pražskej Raiffeisenbank. "Fundamentálne by koruna mala z dlhodobého hľadiska posilňovať, ale pozície investorov na trhu môžu byť v danom okamihu rôzne."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok