Detské maľovanky s Hitlerom museli stiahnuť z predaja

TA3 ČTK
6.4.2017 07:35

Množstvo sťažností dostala firma Kruidvat, ktorá v Holandsku prevádzkuje sieť drogérií. Terčom kritiky sa stali maľovanky pre deti. Jednou z postavičiek určených na vymaľovanie bol Adolf Hitler, informovali holandské médiá.

Detské maľovanky s Hitlerom museli stiahnuť z predaja
foto ilu TASR/Martin Baumann

„Je nám to veľmi ľúto,“ ospravedlnil sa zákazníkom hovorca firmy, ktorá sa teraz podľa neho snaží zistiť, ako sa mohol nacistický diktátor dostať do maľovaniek. Firma zošit stiahla z predajní v deň, kedy sa dostal na pulty.

Hitlera maľovanky zobrazili ako karikatúru s veľkou hlavou, na ľavej ruke mal pásku s hákovým krížom a pravou rukou hajloval. Maľovanky, v ktorých bolo viacero známych osobností vrátane juhoafrického bojovníka za ľudské práva Nelsona Mandelu, amerického prezidenta Abrahama Lincolna či vedca Alberta Einsteina, vyrobili Indii. „Skontrolovali sme zošit kvôli prekladom, ale nekontrolovali sme všetky kresby,“ uviedla zástupkyňa belgickej firmy Trifora, ktorá holandskému reťazcu maľovanky dodala. „Mali sme to asi urobiť,“ pripustila.

Ako sa Hitler do maľovaniek dostal, ani belgická firma zatiaľ nevie. Má však teóriu: indický maliar podľa nej zrejme muža, ktorý spôsobil smrť miliónom ľudí, nepoznal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok