Merkelová telefonovala s Trumpom, témou boli spoločné obavy aj záujmy

TA3
6.4.2017 06:22

Americký prezident Donald Trump hovoril telefonicky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Predmetom rozhovoru oboch lídrov boli otázky "spoločných obáv a záujmov" vrátane konfliktu na východe Ukrajiny a situácie v Afganistane, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Merkelová telefonovala s Trumpom, témou boli spoločné obavy aj záujmy
SITA/AP

Merkelová a Trump sa zaviazali, že v uvedených otázkach budú "intenzívne spolupracovať a zostanú v úzkom kontakte". V stručnom vyhlásení Bieleho domu sa neuvádza, či nemecká kancelárka a americký prezident hovorili aj o utorňajšom chemickom útoku sýrskych vzdušných síl, ktorý si v provincii Idlib na severozápade Sýrie vyžiadal najmenej 86 mŕtvych a desiatky zranených.

Trump po údajnom chemickom útoku v meste Chán Šajchún naznačil, že začína meniť názor na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom poznamenal, že týmto činom došlo k "prekročeniu mnohých čiar". Šéf Bieleho domu útok odsúdil a uviedol, že niečo také nemožno tolerovať.

Merkelová a Trump sa prvýkrát osobne stretli 17. marca v Bielom dome. Počas stretnutia Merkelová sľúbila, že nemecká vojenská prítomnosť v Afganistane bude pokračovať. Vo viacerých otázkach vrátane utečeneckej krízy a americko-nemeckých obchodných vzťahov sa však názory oboch štátnikov rozchádzali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok