Europarlament má predstavu o Brexite. Prioritou sú práva občanov

TA3 TASR
5.4.2017 13:38

Európsky parlament schválil uznesenie o podmienkach procesu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie a o podobe finálnej dohody o Brexite. Hoci je právne nezáväzné, obsahuje predstavu EP o Brexite, keďže práve tento orgán bude schvaľovať dohodu medzi Londýnom a EÚ.

Odmietajú čiastočné dohody

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 516 poslancov, 133 bolo proti a 50 sa zdržalo, kladie dôraz na zaistenie rovnakých práv pre občanov EÚ žijúcich na území Spojeného kráľovstva a britských občanov v Únii.

V dokumente sa píše, že až do odchodu je Londýn riadnym členom EÚ so všetkými záväzkami vrátane finančných s tým, že časť finančných záväzkov bude splatná až po Brexite.

EP odmieta čiastočné dohody v jednotlivých oblastiach a podmieňovanie spolupráce v bezpečnostnej oblasti ústupkami v budúcich obchodných vzťahoch. Na druhej strane Londýnu ponúka možnosť otvorenia rokovaní o obchodnej dohode už počas dvojročného obdobia, ak bude v rokovaniach o Brexite dosiahnutý dostatočný pokrok.

Proces má trvať dva roky

Po Brexite, ktorý by sa mal stať realitou o dva roky, bude zrejme vo vzťahoch medzi EÚ a Londýnom prechodné obdobie. To by nemalo podľa europoslancov trvať viac ako tri roky. Dohodu o budúcom usporiadaní vzťahov chcú poslanci uzavrieť až po Brexite.

Brexit formálne spustila britská premiérka Theresa Mayová. Predseda Európskej rady Donald Tusk následne predstavil usmernenia EÚ pri rokovaniach o Brexite, o ktorých budú lídri 27 členských štátov rokovať na summite 29. apríla.

Po tomto summite a udelení mandátu vyjednávačovi EÚ Michelovi Barnierovi sa začnú samotné rokovania, ktoré by mali priniesť dohodu do marca 2019. Túto dohodu musí schváliť europarlament.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok