Disciplinárny senát po vyše siedmich hodinách rozhodol o Harabinovi

TA3 SITA
3.4.2017 12:57

Disciplinárny senát Štefana Harabina nepotrestal. Šéfka najvyššieho súdu pre neho žiadala krátenie platu o polovicu na pol roka a preradenie na nižší súd. Harabin podľa nej zanedbal povinnosti sudcu, keď ako šéf trestnoprávneho kolégia nezvolal jeho zasadnutie.

Za včasné nezvolanie trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu na zjednotenie rozdielneho rozhodovania senátov v prípade policajnej inšpekcie ministerstva vnútra, tak ako to navrhovala šéfka súdu Daniela Švecová, nebude Štefan Harabin disciplinárne potrestaný.

Prvostupňový disciplinárny senát ho po vyše 7,5 hodiny trvajúcom pojednávaní spod návrhu oslobodil, lebo sa nedopustil disciplinárneho previnenia. Uviedol to predseda senátu Erik Uhlár. Proti rozhodnutiu sa možno odvolať a právny zástupca predsedníčky NS Marek Benedik avizoval, že tak urobia.

Harabin už počas pojednávania vyhlásil, že je zrejmé, že "nekonal nezákonne a skutok sa nestal". Vyhlásil aj, že on a členovia jeho senátu si v otázke policajnej inšpekcie zaslúžia "nobelovu cenu za statočnosť", lebo zotrvali na svojom názore. Štefan Harabin v súčasnosti čelí šiestim disciplinárnym návrhom, päť podala Švecová, jeden predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Žiadne konanie o týchto návrhoch zatiaľ nie je definitívne ukončené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok