Trump riskuje spor s Nemeckom aj Čínou, vraj oživuje americkú výrobu

TA3 TASR
2.4.2017 16:48

Americký prezident Donald Trump v piatok podpísal dva výnosy týkajúce sa obchodnej politiky USA. Ich cieľom je zníženie schodku obchodnej bilancie USA. Riskuje však spor s exportnými veľmocami, ako sú napríklad Čína, Japonsko alebo Nemecko.

Trump riskuje spor s Nemeckom aj Čínou, vraj oživuje americkú výrobu
SITA/AP

Oživenie americkej výroby

Podľa Trumpa jeho prezidentské výnosy umožnia "veľké oživenie americkej výroby". Prvý prezidentský výnos má zaistiť, že dovozcovia nebudú podvádzať a plne zaplatia stanovené clá. To Trump komentoval slovami, že "tí, ktorí porušujú pravidlá, budú musieť čeliť dôsledkom".

Druhý výnos naštartuje preskúmanie obchodných schodkov USA. Štúdia, ktorá má trvať 90 dní a zhodnotí zneužívanie obchodných praktík ostatných krajín na dosiahnutie konkurenčných výhod. Výsledky štúdie sa potom využijú na sprísnenie obchodnej politiky USA.

Minister obchodu Wilbur Ross v piatok pre Fox News povedal, že Trumpova administratíva sa snaží vybrať pokuty vo výške miliárd dolárov od krajín, ktoré porušujú obchodné dohody.

Pred stretnutím s čínskym prezidentom

Trumpove výnosy prichádzajú len niekoľko dní pred jeho prvým stretnutím s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obchod bude zrejme jednou z hlavných tém rozhovorov. Trump a Si sa stretnú 6. a 7. apríla na Floride. Nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová vyjadrila obavy z protekcionistickej rétoriky Trumpovej administratívy a z toho, že USA sa odkláňajú od voľného obchodu.

"Trump si pod pojmom voľný obchod predstavuje, že USA z každej krajiny dovezú len toľko, koľko do nej vyvezú. To je nezmysel, medzinárodný obchod takto nefunguje," uviedol šéf nemeckého ekonomického inštitútu Ifo Clemens Fuest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok