V Rusku scenzurovali záznam udeľovania prestížnych filmových cien

TA3 ČTK
31.3.2017 12:54

Ruský televízny kanál NTV v zázname odovzdávania prestížnych filmových cien Nika, ruskej obdoby amerického Oscara, skrátil vyjadrenie niektorých ruských filmárov. Tí vo svojich príhovoroch podporili politických väzňov a demonštrantov zadržaných počas protestov v Rusku.

V Rusku scenzurovali záznam udeľovania prestížnych filmových cien
youtube/Лучшее Видео из VK

Televízia vystrihla časť vystúpenia šiestich filmárov, medzi nimi napríklad režiséra Alexeja Krasovského, ktorý si vlani odniesol cenu aj z karlovarského filmového festivalu. Krasovskij pri ceremoniáli vyzval prítomných v sále, aby podporili zatknutých demonštrantov. Podľa Krasovského režisér televízneho prenosu vopred varoval, že politické stanoviská z prejavov odstráni.

Televízna stanica NTV takisto cenzurovala reč scenáristu Jurija Arabova, ktorý hovoril o tom, že nie je možné predstierať, že v Rusku nedochádza k útlaku obyvateľov. Do vysielania sa nedostalo ani porovnanie situácie v Rusku so Severnou Kóreou dokumentaristu Vitalija Manského. Príhovor skrátili aj významnej ruskej herečke Jelene Korenevovej alebo novinárovi a členovi ruskej televíznej akadémie Eduardovi Sagalajevovi.

Víkendových demonštrácií v Moskve sa podľa neštátnych médií zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí a zatknutých bolo vyše 1000 osôb. Časť z nich polícia prakticky ihneď prepustila, niektorými prípadmi sa však zaoberal moskovský súd. Filmári počas odovzdávania cien kritizovali "opovrhnutiahodné správanie štátu k mladej generácii" alebo tiež zatknutie ukrajinského režiséra Oleho Sencova, hlasného kritika ruskej anexie Krymu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok