Tlačová agentúra TASR po kritike odstúpila od zmluvy s Rusmi

TA3 TASR
30.3.2017 13:07

Verejnoprávna agentúra TASR sa stala terčom kritiky po tom, ako podpísala spoluprácu s ruským Sputnikom. Ten je podľa mnohých razantným nástrojom ruskej štátnej propagandy. Parlamentný výbor chcel preto od šéfa našej tlačovej agentúry vysvetlenie. TASR napokon od zmluvy odstúpila.

Tlačová agentúra TASR po kritike odstúpila od zmluvy s Rusmi
sputniknews.com

TASR: Poslaniu sme sa nespreneverili

Vedenie TASR sa vraj v uplynulých 24 hodinách opätovne dôsledne venovalo obsahu zmluvy medzi TASR a ruskou informačnou agentúrou Sputnik. Konštatovalo, že počas jednomesačného trvania zmluvy nebola z jej databázy prevzatá žiadna informácia do servisov TASR.      

TASR z toho usúdila, že sa teda ani v najmenšom nespreneverila svojmu základnému poslaniu, ale pre odstránenie akýchkoľvek pochybností sa rozhodla spustiť proces odstúpenia od zmluvy, "čím dáva najavo, že informácie z agentúry Sputnik už nie sú medzi zdrojmi, ktorými sa zaoberá spravodajstvo."

Chceli si pozvať Rezníka

Výbor NR SR pre kultúru a médiá chcel na najbližšie zasadnutie pozvať generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry SR Jaroslava Rezníka, aby poslancom vysvetlil spoluprácu so Sputnikom. Poslanci o tom rozhodli hlasovaním na návrh Jozefa Viskupiča a Viery Dubačovej.

"Bolo by veľmi vhodné pozvať Jaroslava Rezníka, aby podal vysvetlenie k tomuto zámeru, čo tým agentúra sleduje. Vyvolalo to veľké ohlasy vo verejnosti aj v médiách. Agentúra Sputnik je navyše zaradená medzi agentúry, ktoré šíria propagandu," povedal Viskupič.

Na hoaxy si dávajú pozor

Rezník ešte pred odstúpením od zmluvy pre portál O médiách uviedol, že TASR mimoriadne precízne dbá na to, aby z jej produkcie hoaxy nevychádzali. Do spolupráce s touto agentúrou vstúpila TASR podľa jeho slov aj preto, "aby sme mali priamy a nesprostredkovaný prístup k jej databáze, čo nám poskytuje ešte lepší priestor na to, aby sme vedeli hneď vyhodnotiť, čo je prípadný hoax, čo nie a upozorniť na to." Šéf TASR ďalej zdôraznil, že keď editori zahraničnej redakcie TASR vyberú do servisu správu, je riadne označený aj jej pôvodný zdroj a bude na editorovi daného klienta, či správu použije, alebo nie. "Okrem toho máme dohodnutý recipročný princíp, čo znamená, že agentúrne slovaciká dostali ďalší komunikačný kanál a ich prípadnú nadinterpretáciu bude možné ľahko overiť," povedal.

Rezník doplnil, že TASR má zmluvu aj s ďalšou ruskou tlačovou agentúrou TASS. "A práve táto spolupráca nám umožňuje analyzovať, či tam nedochádza k nejakým významovým posunom," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok