Orbánova vláda chce zatvoriť prestížnu univerzitu v Budapešti

TA3 TASR
29.3.2017 19:54

Študenti a učitelia Stredoeurópskej univerzity v Budapešti protestujú proti plánom maďarskej vlády ukončiť činnosť tejto vzdelávacej inštitúcie. Vedenie univerzity tvrdí, že nová legislatíva, ktorú navrhla vláda premiéra Viktora Orbána, znemožňuje jej ďalšie fungovanie.

Orbánova vláda chce zatvoriť prestížnu univerzitu v Budapešti
SITA/AP

Dôvodom je Soros

Maďarsko-americký miliardár a filantrop George Soros, ktorý túto univerzitu založil v roku 1991 a dodnes ju podporuje, nemá s Orbánom ideálne vzťahy a je všeobecne považovaný za jeho ideologického oponenta.

Rektor CEU Michael Ignatieff vyhlásil, že škola sa bude brániť navrhovanému zákonu, ktorý označil za diskriminačný. "Ide o hrozbu pre našu existenciu. Ak legislatívu schvália, CEU využije na svoju obranu všetky dostupné právne kroky. Sme súčasťou maďarského akademického života a útok na nás je útokom na všetky akademické inštitúcie v tejto krajine," uviedol Ignatieff a požiadal ostatné maďarské univerzity a akademické telesá o podporu.

Inkriminovaná novelizácia požaduje, aby mali zahraničné univerzity svoj kampus - univerzitné mestečko - aj v krajine svojho pôvodu. CEU ako jediná z 28 vysokých škôl tohto druhu danú požiadavku nespĺňa.

Obávajú sa ovplyvňovania

Ak maďarský parlament nové legislatívne úpravy prijme, CEU bude môcť fungovať iba vtedy, ak sa podpíše medzivládna dohoda medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a Orbánom, a ak univerzita do februára budúceho roka zriadi v USA svoj kampus.

Prvá možnosť je nepravdepodobná - Trump i Orbán sú zarytými nepriateľmi Sorosa - zatiaľ čo druhá možnosť nie je zrejme fyzicky možná, všíma si britská spravodajská stanica BBC.

Orbán, ktorý sám v minulosti študoval na Oxfordskej univerzite v Británii vďaka Sorosovmu štipendiu, tvrdí, že miliardár chce ovplyvňovať maďarskú politiku prostredníctvom podporovania svojej Nadácie otvorenej spoločnosti. Orbánov vládnuci Fidesz tiež pracuje na legislatíve, ktorá si berie za cieľ mimovládne organizácie dostávajúce podporu zo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok