Výbor hlasoval za Matovičov koniec, šéf OĽaNO hovorí o inkvizícii

TA3 TASR
28.3.2017 16:43

Lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča delí od konca v parlamente jediné hlasovanie - výbor pre nezlučiteľnosť už zahlasoval za odobratie jeho mandátu. Dôvodom je fakt, že ako poslanec opakovane nemal pozastavenú živnosť, čím mal porušiť ústavný zákon. Nájde sa 90 poslancov, ktorí za jeho potrestanie zahlasujú?

Treba ústavnú väčšinu

O tom, či príde o kreslo, rozhodne definitívne plénum Národnej rady SR. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov, teda aspoň 90 hlasov. "Ide o opakované porušenie zákona," uviedol Róbert Puci na rokovaní výboru. Pripomenul, že v júni 2016 výbor Matoviča pokutoval za nepozastavenú živnosť.

Napriek tejto sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú. "Raz o tom vedel a opätovne spravil to isté. Neverím vyjadreniu 'zabudol som'. Raz možno, ale dvakrát po sebe za tri mesiace sa nedá," doplnil s tým, že chce od Matoviča počuť, prečo to urobil. Pýtať sa ho na to bude v pléne.

"O tom, čo sa v tomto parlamente dá alebo nedá, by sme vedeli hovoriť," kontroval predseda výboru Martin Poliačik, ktorý nie je za odobratie mandátu Matovičovi. Skôr by bol za ďalšiu finančnú pokutu. Podľa Poliačika by sa totiž malo rozlišovať, či došlo k porušeniu zákona v jednom alebo vo viacerých volebných obdobiach.

Dostane priestor v pléne

O jeho návrhu na pokutu poslanci nerozhodovali, keďže odobrili návrh na zbavenie mandátu, ktorý posúvajú do pléna parlamentu. Koaliční poslanci zdôraznili, že na zbavenie mandátu poslanca je potrebná ústavná väčšina.

Odmietajú názory, že by koalícia mohla Matoviča zbaviť mandátu. "Nemáme dosť hlasov, musela by to podporiť aj opozícia," podotkol Puci. Niektorí opoziční poslanci chceli, aby výbor o Matovičovi nerozhodoval, ale aby si ho najskôr prizvali a vypočuli. Väčšina, vrátane opozičných poslancov sa však zhodla, že už mal priestor na písomné vyjadrenie sa a tiež mohol byť na rokovaní výboru. Priestor dostane v pléne.

Z verejného života sa nestiahne

Matovič na rozhodnutie výboru reagoval s tým, že vládnej koalícii je nepríjemná pravda, ktorú im hovorí, a preto ho chcú zbaviť mandátu. Matovič trvá na tom, že svojou obnovenou živnosťou nespôsobil štátu žiadnu škodu na rozdiel od ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý podľa jeho slov obchodoval s "daňovým podvodníkom" Ladislavom Bašternákom.

Rozhodnutie výboru označil Matovič za nedemokratické, výbor nazval inkvizičným. "Duch mečiarizmu sa dnes do parlamentu vrátil. Chcú ma popraviť, lebo im je nepríjemná pravda, ktorú im do očí hovorím. Neváhajú na to zneužiť moc, ktorú si vo výbore nadelili," povedal. Hlasovanie o návrhu na odobratie mandátu bude podľa neho hlasovaním o charaktere štátu.

Poslanec trvá na tom, že svojím konaním neohrozil verejný záujem, ani ničím nepoškodil štát. Zopakoval, že živnosť mu bola obnovená automaticky, nepodnikal, ani nemal žiadnu tržbu. "S nikým som neobchodoval, len som mal formálne naštartovanú živnosť," doplnil a vyzval poslancov, aby pri hlasovaní zo sály neodchádzali. Hlasovať by podľa neho mali tajne. "Nech dokonajú svoje obludné rozhodnutie," poznamenal opozičný poslanec.


Ak by sa našlo 90 hlasov, ktoré by ho zbavili mandátu, Matovič sa bude môcť ešte obrátiť na ústavný súd. Na otázku, či to urobí, priamo neodpovedal. "O tom potom," poznamenal. Pokiaľ by skončil mimo parlamentu, bol by viac medzi ľuďmi. Z verejného života sa neplánuje stiahnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok