More rok po ničivej vlne cunami vyplavilo loď

TA3, SITA
24.3.2012 19:45

Ani rok po ničivom japonskom zemetrasení spomieky na katastrofu nevybledli. More, ktoré 11. marca 2011 spláchlo z pobrežia celé mestá, postupne vydáva niektoré predmety späť. Pri kanadskom pobreží sa objavila loď, ktorú pred rokom strhla ničivá vlna cunami.

More rok po ničivej vlne cunami vyplavilo loď
SITA

Pri brehoch Britskej Kolumbie na západe Kanady spozorovali veľkú rybársku loď, ktorú pred rokom odniesli z Japonska vlny tsunami. Hliadkovacie lietadlo dozerajúce na vody pri Britskej Kolumbii zaznamenalo plavidlo 275 kilometrov od ostrovov Haida Gwaii. Predpokladá sa, že ide o prvý kus z miliónov ton trosiek, ktoré od prírodného nešťastia putujú naprieč Tichým oceánom. Kanadské ministerstvo dopravy teraz monitoruje, či sa 15-metrová loď registrovaná na japonskom ostrove Hokkaidó nestane prekážkou pre námornú dopravu.

V marci 2011 zasiahlo Japonsko mohutné zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré vyvolalo veľké vlny tsunami. Podľa vedcov z Havajskej univerzity sa do oceánu dostalo 4 až 8 miliónov trosiek, ktoré v súčasnosti križujú oceán. Ich hlavný nápor však v Severnej Amerike neočakávajú skôr ako v marci 2014, informuje portál stanice BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok