Armáda USA preveruje nálet, ktorý mohol zabiť až stovky civilistov

TA3 TASR
25.3.2017 22:25

Armáda USA prešetruje okolnosti náletu koaličných síl v irackom Mósule z minulého týždňa, pri ktorom údajne zahynuli desiatky civilistov. O bombardovanie podľa Američanov požiadal samotný Irak. Pri dvoch marcových náletoch na západnú časť Mósulu zahynulo podľa rôznych zdrojov až 200 civilistov.

Predseda irackého parlamentu Salím Džabúrí vyjadril znepokojenie nad správou, podľa ktorej zahynuli pri najnovšej ofenzíve proti militantom Islamského štátu Mósule aj stovky civilistov. "To, čo sa deje, je veľmi nebezpečné a nie je to možné tolerovať," uviedol Džabúrí vo svojom vyhlásení.

Nemenovaný predstaviteľ úradu civilnej ochrany v Mósule informoval, že tu zahynulo už viac než 3000 civilistov odvtedy, ako iracké vládne sily podporované USA 19. februára začali novú ofenzívu s cieľom oslobodiť západnú časť mesta spod okupácie IS. Dodal, že odhadom asi 2070 tiel zostáva pod troskami zničených budov. V celkovom počte sú podľa zdroja DPA zarátaní aj civilisti usmrtení pri náletoch, ktoré sily Iraku a vojenskej koalície pod vedením USA podnikli za posledné tri dni v mósulskom Starom meste.

Bojová operácia v štvrtiach Mósulu na západnom brehu rieky Tigris je zložitá vzhľadom na tamojšiu vysokú hustotu obyvateľstva a úzke, preplnené ulice. Postup irackých vládnych síl spomaľovali protiútoky IS, ale aj skutočnosť, že v danej časti mesta uviazli desaťtisíce civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok