Trump utrpel porážku. Návrh na zrušenie Obamacare stiahli z hlasovania

TA3 TASR
24.3.2017 21:44

Americký prezident Donald Trump požiadal šéfa Snemovne reprezentantov, aby stiahol z programu hlasovanie o zrušení Obamacare. Dôvodom je zrejme fakt, že republikáni nemali v Kongrese dostatočný počet hlasov na to, aby zdravotnícku reformu bývalého prezidenta zrušili.

Neúspech pre Trumpa

Dolná komora amerického Kongresu opäť nehlasovala o zákone, ktorý má zrušiť zdravotnú reformu z éry predošlého prezidenta Baracka Obamu a nahradiť ju novým systémom, aký presadzuje terajší šéf Bieleho domu Donald Trump.

Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan oznámil, že príslušný návrh stiahol z rokovania bez toho, aby členovia pristúpili k hlasovaniu, keďže nemal dostatočnú podporu ani v radoch Trumpovej vlastnej Republikánskej strany. Republikánom sa podľa neho nepodarilo dospieť ku konsenzu a v prospech daného návrhu by tak bolo "primálo" hlasov.

"S Obamacare budeme žiť ešte aj v dohľadnej budúcnosti," priznal so sklamaním republikán Ryan. O stiahnutie návrhu zákona údajne požiadal samotný Trump, pre ktorého tento krok predstavuje významný neúspech. Vodkyňa opozície v Snemovni reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová, dnešný vývoj naopak privítala ako "veľký deň pre americký ľud".

Bol to jeden z hlavných sľubov

Zrušiť a nahradiť Obamov zákon z roku 2010 známy ako Obamacare bol jedným z hlavných sľubov Trumpa a ďalších republikánov počas vlaňajších volieb. Predložený návrh však nemal dostatočnú podporu i napriek tomu, že Trump zaň intenzívne loboval. Prezident údajne tento týždeň prehováral republikánov a vyhrážal sa im politickými následkami, ak nebudú hlasovať za navrhované zmeny.

Návrh predpokladal zrušenie podstatnej časti Obamacare, teda federálneho Zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje prístup k zdravotnému poisteniu a je kľúčovou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti v USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok