O stavbu Trumpovho múra sa uchádzajú stovky firiem, niektoré ho chcú zosmiešniť

TA3 TASR
24.3.2017 08:26

Firmy, ktoré majú záujem o výstavbu múra na hranici medzi USA a Mexikom, majú posledných niekoľko dní na predloženie svojich návrhov. O lukratívnu zákazku sa už uchádzajú stovky firiem.

O stavbu Trumpovho múra sa uchádzajú stovky firiem, niektoré ho chcú zosmiešniť
SITA/AP

Náklady až 38 miliárd dolárov

"Do štvrtka poludnia písomne vyjadrilo svoj záujem 700 firiem z celého sveta. Dvadsať z nich je z okresu Los Angeles," informoval denník Los Angeles Times.

Záujemcovia môžu predkladať svoje projekty do 29. marca. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť potom vyberie maximálne 20 firiem do užšieho výberu. Zákazka môže byť napokon rozdelená medzi viacero firiem.

Výstavba múra je lukratívnou objednávkou, odhadované náklady sú až 38 miliárd dolárov. Viacerí americkí odborníci už upozornili aj na náročnosť projektu, nielen pre veľkosť stavby, ale aj pre náročné prírodné podmienky a vlastníctvo pozemkov pozdĺž hranice.

Namiesto bariéry most

Hranica medzi Spojenými štátmi a Mexikom meria približne 3200 kilometrov. Na niektorých úsekoch sú už teraz ploty a zátarasy, prezident Donald Trump však chce po celej dĺžke neprekonateľný múr, ktorý zastaví nelegálnu migráciu a pašovanie drog a zbraní.

Nie všetky firmy sa prihlásili do výberového konania so serióznym záujmom. Niektoré len chcú vyjadriť kritiku alebo múr zosmiešniť.

Napríklad kalifornská firma Pali Fekete Architects mala v pláne predložiť projekt veľkého mosta namiesto múra. Plánovali sme obrátiť ten múr na bok," uviedol riaditeľ firmy Zoltan Pali pre Los Angeles Times. Napokon to ale vzdali, lebo to množstvo papierovačiek im za to nestálo, dodal Pali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok