Zatkli podozrivého, ktorý sa mal vyhrážať židovským organizáciám

TA3 ČTK
23.3.2017 21:12

Izraelská polícia zatkla mladého muža, ktorého podozrieva z väčšiny anonymných vyhrážok židovským organizáciám v Spojených štátoch, Austrálii a na Novom Zélande za posledný polrok. Podľa The Jerusalem Post muž pochádza z Aškelonu na juhu Izraela a má izraelské aj americké občianstvo.

Zatkli podozrivého, ktorý sa mal vyhrážať židovským organizáciám
SITA/AP

Má vážne ochorenie

„Je hlavný podozrivý z viacerých vyhrážok, ktoré dostali rôzne židovské komunity a organizácie vo svete,“ povedal pre The Jerusalem Post policajný hovorca Mickey Rosenfeld. Dodal, že nie je zatiaľ jasné, či mal muž nejakých komplicov, ale pokiaľ áno, tak bol hlavným strojcom týchto akcií. Polícia upresnila, že muž má 18 rokov, ale jeho meno súd zakázal zverejniť. Motívy jeho činov nie sú zatiaľ známe.

Jeho obhajkyňa Galit Bashová podľa agentúry Reuters uviedla, že jej klient má nádor na mozgu, ktorý mohol ovplyvniť jeho správanie, ako aj spôsobiť problémy s pochopením, čo je správne a nesprávne. Nebol schopný chodiť do školy, zamestnať sa, ani slúžiť v armáde. Sudca rozhodol, že muž zostane vo väzbe najmenej osem ďalších dní.

Prvú vyhrážku, ktorú v rámci tohto prípadu polícia vyšetrovala, zaznamenali pred asi šiestimi mesiacmi na Novom Zélande. Potom polície príslušných krajín, na čele s Izraelom, začali vyšetrovanie.

Doma mal vyspelú techniku

V posledných troch mesiacoch americké úrady vyšetrovali viac ako stovku vyhrážok použitia bomby proti židovským organizáciám vo viacerých amerických štátoch. Izraelská polícia predpokladá, že zadržaný má väčšinu hrozieb na svedomí, presný počet však jasný nie je. V jednom z prípadov muselo dokonca kvôli tomu núdzovo pristáť lietadlo spoločnosti Delta Airlines na Kennedyho letisku v New Yorku.

Polícia prehľadala dom podozrivého a zatkla jeho otca, ktorého predviedla na vypočúvanie. Chce zistiť, či o synových aktivitách vedel. Syn mal doma technické vybavenie, ktoré mohlo vzbudiť otcovo podozrenie. Táto vyspelá technika podľa polície slúžila na to, aby skryla identitu autora vyhrážok.

Americké úrady v súvislosti s vyhrážkami zatkli už jedného muža, bývalého novinára zo St. Louise, ktorého obvinili z toho, že sa židovským organizáciám vyhrážal v rámci svojej pomsty voči bývalej priateľke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok