Figeľ bude opätovne kandidovať na predsedu KDH

TA3, SITA
24.3.2012 09:38

Predseda KDH Ján Figeľ bude na júnovom sneme opätovne kandidovať na najvyššiu stranícku funkciu.

Figeľ bude opätovne kandidovať na predsedu KDH
SITA

Ja sa budem uchádzať o dôveru delegátov snemu KDH,“ povedal dnes na tlačovej besede po rokovaní Rady KDH v Bratislave Figeľ. Podľa neho by sa mal aj Daniel Lipšic jasne vyjadriť, či bude kandidovať na post predsedu. „Je dôležité, aby sa jasne vyjadril, ani dnes nepovedal... , iba že zvažuje,“ vyhlásil Figeľ. V súvislosti s tým, že Lipšic získal viac krúžkov vo voľbách ako on uviedol, že on sám nikdy nežiadal o krúžkovanie, preto je prekvapený vysokým počtom svojich preferenčných hlasov.

Figeľ priznal, že v parlamentných voľbách, ktoré boli 10. marca očakával, že KDH získa viac. Na druhej strane však poukázal, že kresťanskí demokrati v porovnaní s minulými voľbami získali viac o jeden mandát a o približne 10 000 hlasov, pričom ostatné vládne strany klesli. „Sebadeštrukciou vlády prišlo k voľbám, ktoré dopadli najhoršie zo všetkých predčasných volieb. Očakávali sme, že Smer vyhrá voľby, otázka bola o koľko. Jedine KDH si udržalo podporu. KDH má však na viac,“ zdôraznil. Podľa neho KDH bude musieť lepšie komunikovať, lepšie prezentovať výsledky, mobilizovať. „KDH 20 rokov absentovalo v ekonomickej oblasti. Boj s korupciou je dôležitá téma, ale sama o sebe neznamená rast zamestnanosti,“ dodal.

KDH má podľa Figeľa na ďalší rast v podpore verejnosti a môže rozvíjať svoj potenciál aj v opozícii. Kresťanskí demokrati chcú byť dôslednou opozíciou. Požadujú primerané zastúpenie v kontrolných úradoch ako sú Najvyšší kontrolný úrad, či Úrad pre verejné obstarávanie. KDH bude obhajovať systém rovnej dane a úspory občanov v druhom dôchodkovom pilieri. Podporovať bude znižovanie deficitu a opatrenia, ktoré napomáhajú rastu zamestnanosti.

Rada KDH dnes odporučila Figeľovi zvolať snem do konca júna. To znamená, že okresné snemy sa uskutočnia do konca mája.

Tlačová beseda strany po skončení zasadnutia:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok