Čech vraj tajil, že je HIV pozitívny. Súd mu vymeral tvrdý trest

TA3 TASR
21.3.2017 18:23

Krajský súd v Liberci odsúdil Martina Nováka kvôli zatajeniu faktu, že je HIV pozitívny pred sexuálnymi partnermi. Napriek tomu s nimi mal nechránený pohlavný styk. Súd mu vymeral päť rokov odňatia slobody nepodmienečne v prísnejšie stráženom väzenskom zariadení.

Čech vraj tajil, že je HIV pozitívny. Súd mu vymeral tvrdý trest
SITA/AP

Obžalovaný odmieta vinu

Podľa slov obžalovaného v súdnej sieni je celé obvinenie nezmyselné. "Všetkých partnerov som informoval, vždy som používal kondóm a nikoho som neohrozil," mienil podľa internetového serveru Novinky.cz.

Obhajoba označila žalobu za nepodloženú, opierajúcu sa o pochybné svedectvo jeho expriateľov a vyzvala na oslobodenie obžalovaného. Sudca v zdôvodnení uznania viny obžalovaného a výšky trestu uviedol, že výpovediam mužov, ktorí svedčili proti obžalovanému verí.

Ich výpovede označil za vierohodné a zamietol tézu o ich prípadnom sprisahaní. Obžalovaného tak uznal vinným z pokusu o ťažké ublíženie na zdraví a šírenie infekčnej choroby, aj keď sa nepodarilo preukázať, že by Martin Novák bol niekoho infikoval.

Bol súdený aj v minulosti

Ešte v roku 2005 dostal ten istý muž 3,5-ročný trest väzenia, pretože ohrozoval svojich známych a najmenej v desiatich prípadoch mal pohlavný styk s mužmi.

V aktuálnom prípade polícia zdokumentovala šesť podobných prípadov. Odvolací Vrchný súd v Prahe vyniesol v prípade už v roku 2015 právoplatný rozsudok, keď pôvodne podmienečný trest vynesený v Liberci sprísnil na šesť rokov väzenia. Najvyšší súd ČR však tento rozsudok zrušil a prípad vrátil na opätovné prerokovanie do Liberca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok