Prvých dobrovoľníkov vycvičia v máji, armádu posilní 40 ľudí

TA3 TASR
21.3.2017 15:37

Armáda začne prvé cvičenie aktívnych záloh v dňoch od 15. do 26. mája. V rámci pilotného projektu bude vycvičených prvých 40 príslušníkov.

Prvých dobrovoľníkov vycvičia v máji, armádu posilní 40 ľudí
SITA/Milo Fabian

Zamestnávateľom zaslali list

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková s tým, že Ozbrojené sily SR zaslali zamestnávateľom vojakov zaradených do aktívnych záloh list o právach a povinnostiach.

Podľa zákona je zamestnávateľ povinný udeliť svojmu zamestnancovi pracovné voľno na vymedzené obdobie a navyše jeden deň pracovného voľna, ak cesta verejnou dopravou z miesta jeho bydliska, prípadne pracoviska, do miesta určenia trvá viac ako šesť hodín.

Platí to aj pre cestu späť, teda zamestnanec má nárok na ďalší deň pracovného voľna určeného na prepravu. Za čas poskytnutého pracovného voľna mu patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, pričom náklady na túto náhradu refunduje zamestnávateľovi vojenský útvar.

Zálohy povoľuje novela zákona

Po skončení pravidelného cvičenia budú zamestnávateľovi doručené podklady k refundovaniu nákladov za poskytnuté pracovné voľno.

Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe dostane vojak motivačný príspevok v sume 600 eur, ktorý mu bude vyplatený spätne v prípade, že absolvoval aspoň 75 percent cvičenia. Využitie aktívnych záloh aj v čase mierového stavu povoľuje od januára tohto roku novela zákona o brannej povinnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok