Fabrika dlhuje zamestnancom tisíce eur, premiér sľubuje pomoc

TA3
21.3.2017 13:45

Desiatky súčasných aj bývalých zamestnancov strojárskej fabriky CSM v Tisovci sú zúfalé. Už mesiace čakajú na vyplatenie svojich miezd alebo odstupného. Hoci im to už aj nové vedenie fabriky viackrát sľúbilo, peniaze doteraz nevideli. Niektorým zamestnancom nevyplatili aj viac ako päťtisíc eur.

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je dnes taký istý krízový moment, ako bola vysoká miera nezamestnanosti v rokoch 2010 a 2011. Uviedol to na tlačovej konferencii v Tisovci v Rimavskosobotskom okrese premiér Robert Fico po stretnutí so združením zamestnávateľov Klub 500 v Podbrezovej.

"Dohodli sme sa, že sa v krátkom čase sústredíme na niekoľko okruhov problémov. Predovšetkým je to výstavba nájomných bytov a ubytovní pre zamestnancov, aby sme zlepšili mobilitu pracovnej sily. Druhou témou je štruktúra stredného odborného školstva, kde je priestor na väčšiu mieru zásahu štátu," konkretizoval Fico, podľa ktorého chcú dávať také odporúčania a možno aj inštrukcie vyšším územným celkom, ktoré zabezpečia, že štruktúra stredných škôl bude zodpovedať požiadavkám zamestnávateľov.

Tretím okruhom bola podľa neho mobilita pracovnej sily, ako viac podporiť ľudí, aby chodili za zamestnaním. Posledným okruhom bolo zneužívanie sociálneho systému. "Napriek mnohým opatreniam, ktoré sme urobili, je tu naďalej časť nezamestnaných, ktorí ho výrazným spôsobom zneužívajú," podotkol premiér s tým, že po rozhovoroch s Klubom 500 v krátkom čase spracujú niekoľko hlavných výziev. "Myslím si, že v priebehu pár týždňov bude na stole niekoľko návrhov legislatívnych a inštitucionálnych zmien," avizoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok