Favoriti na francúzskeho prezidenta sa pasovali za politikov novej éry

TA3 ČTK TASR
20.3.2017 23:08

Hlavní favoriti na francúzskeho prezidenta sa vo večernej debate televíznej stanice TF1 snažili hneď v úvode pasovať na politikov novej éry, ktorí skoncujú s doterajším politickým systémom. V otázke politických cieľov a migrácie sa však už nezhodli.

Ďalší útok na Merkelovú

Marine Le Penová slovne zaútočila na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a v otázke politických cieľov a migrácie si nevedeli prísť na meno Emmanuel Macron a konzervatívec Francois Fillon. Ich vyhlásenia zazneli v prvej časti dnešnej televíznej debaty piatich hlavných francúzskych prezidentských kandidátov, ktorú vysielala stanica TF1.

"Chcem byť prezidentkou Francúzska, ale skutočnou. Neprajem si byť vicekancelárkou pani Merkelovej, vyhlásila Le Penová. Vo svojej úvodnej reči žiadala "návrat francúzskej nezávislosti" a vlastnú definíciu tradícií a hodnôt. Chce tiež návrat "územnej integrity" a tvrdý boj proti džihádistickým islamistickým bunkám na území Francúzska.

Le Penová sa vyslovila za zastavenie legálnej aj nelegálnej migrácie do Francúzska. Každý rok podľa nej do Francúzska prichádza najmenej 400.000 migrantov vrátane teroristov, čo považuje za neúnosné. "Musíme sa vrátiť k hraniciam a zastaviť imigráciu, pretože Francúzi jej už majú dosť. Už nemáme čo ponúknuť. Máme sedem miliónov nezamestnaných a deväť miliónov chudobných," vyhlásila francúzska europoslankyňa.

Efektívna politika

Emmanuel Macron zaútočil na svojich hlavných súperov. "Ja nie som súčasťou politickej scény už niekoľko desaťročí," povedal Macron, pričom sa kamera otočila na šesťdesiatnika a politického matadora Francoisa Fillona. Ďalej konštatoval, že je predstaviteľom "nádejnej" politiky, ktorá prinesie nové tváre aj praktiky.

V otázke migrácie navrhol dôkladnejšiu ochranu hraníc. "Skutočným problémom je nelegálna migrácia. Potrebujeme efektívnu politiku pri ochrane hraníc, na ktorej sa dohodneme s našimi európskymi partnermi," vyhlásil exminister hospodárstva. Macron nabádal na spoločnú európsku azylovú politiku a poskytnutie útočiska všetkým naozajstným utečencom.

Fillon hneď na úvod kritizoval, že hoci je prezidentských kandidátov 11, v štúdiu je ich len päť, čo podľa neho predstavuje "demokratický problém". "Budem prezidentom národnej obrody. Navediem Francúzsko na cestu, na ktorej sa za menej ako desať rokov stane najväčšou európskou mocnosťou," sľúbil pravicový kandidát. Za najväčšie riziko označil džihádizmus a nevypočítateľného prezidenta USA Donalda Trumpa.

Čestný a spravodlivý

Konzervatívec Fillon nesúhlasil s Macronom, ktorý schvaľuje migračnú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Veľká väčšina týchto migrantov sú muži a ženy, ktorí utekajú pred chudobou a prichádzajú z celého sveta. Spôsobuje to problémy celej Európe," konštatoval. Je za stanovenie migračných kvót v parlamente na základe aktuálnej schopnosti Francúzska prijímať migrantov.

Víťaz primárok ľavice Benoit Hamon uviedol, že chce byť "čestným a spravodlivým prezidentom". Voličom odkázal, že skoncuje s politikou, ktorú si "robia politici sami pre seba". "Budem posledným prezidentom Piatej republiky," vyhlásil v úvode debaty ľavičiar Jean-Luc Mélenchon. Dal tým najavo, že by Francúzsko do hĺbky zreformoval a zasiahol aj do ústavy.

Vyslovil sa aj za vystúpenie krajiny z NATO. Vyzval na seriózny a ľudský prístup k imigrantom tvrdiac, že nemajú na výber, preto utekajú. "Musíme sa správať k utečencom tak, ako by sme chceli, aby sa oni správali k nám, keby sme boli na ich mieste," zhrnul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok