Pápež František: Kto som ja, aby som súdil homosexuálov?

SITA
29.7.2013 14:27

Pápež František sa v pondelok zastal homosexuálne orientovaných ľudí z radov katolíckej cirkvi. Urobil tak krátko po tom, ako sa vrátil z Brazílie, kde absolvoval svoju vôbec prvú zahraničnú cestu od zvolenia za pontifika.

Pápež František: Kto som ja, aby som súdil homosexuálov?
SITA

Gejovia a lesbičky by podľa neho nemali byť "súdení" ani "odsúvaní na okraj". Zároveň vyzval na väčšie zapojenie žien do aktívneho cirkevného života.

"Ak je osoba homosexuálna a hľadá Boha a má dobrú vôľu, kto som ja, aby som ju súdil?" položil si rečnícku otázku na tlačovej konferencii vo Vatikáne. Tieto jeho slová analytici označili za prelomové a v kontraste s tým, čo hlásal jeho predchodca Benedikt XVI. Gejovia by podľa Františka "nemali byť odsúvaní na okraj, ale musia byť včleňovaní do spoločnosti". Pápež však skritizoval takzvanú "homosexuálnu loby", ktorá podľa neho nemá čisté úmysly. "Problém nie je v (sexuálnej) orientácii," vyhlásil. "Musíme byť bratia. Problémom je lobovanie za túto orientáciu, lobovanie chamtivých ľudí, politické lobovanie, slobodomurárske lobovania, toľko veľa lobistických skupín. Toto je horší problém," dodal.

František sa venoval aj otázke žien v cirkvi. Ich vysväcovanie za duchovných síce odmietol, prihovoril sa však za väčšie zapojenie príslušníčiek nežného pohlavia do práce vnútri cirkvi. "Nemôžeme obmedzovať úlohu žien v cirkvi," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok