Nezamestnaných je najmenej za deväť rokov, rezort spúšťa nové projekty

TA3 TASR
20.3.2017 12:22

Na Slovensku podľa ministra práce Jána Richtera pokračuje priaznivý vývoj nezamestnanosti. Ústredie práce pritom spúšťa aj ďalšie projekty na podporu vzniku nových pracovných miest.

Zamestnanosť sa má zvyšovať

"Máme 9-ročné minimum celkového počtu evidovaných nezamestnaných. Sú vytvorené všetky reálne predpoklady pre znižovanie nezamestnanosti a zvyšovanie zamestnanosti v ďalšom období," uviedol Richter. Vyčíslil, že do 6 mesiacov bolo evidovaných 96.500 ľudí.

"Je tu reálny predpoklad, že títo nezamestnaní majú pracovné návyky a majú záujem vrátiť sa na trh práce. Do jedného roka bolo evidovaných 137.000 ľudí a 130.000 bolo evidovaných viac ako 12 mesiacov. Aj na základe projektov sa nám darí stále pracovať aj s kategóriou extrémne dlhodobo nezamestnaných," tvrdí Richter.

Ďalej podľa jeho slov je do 29 rokov v evidencii úradov práce evidovaných 67.500 ľudí a do 40 rokov je na úradoch práce 132.500 ľudí. "To je kategória, ktorá by mala byť pripravená sa opätovne vrátiť na trh práce. V prvom rade budeme robiť s týmito ľuďmi," skonštatoval Richter.

Spúšťajú nové projekty

Ústredie práce na podporu zamestnávania spúšťa nové projekty. Prvý je zameraný na umiestňovanie dlhodobo nezamestnaných na trh práce, pričom majú byť využívané neštátne služby zamestnanosti. Tento projekt je zameraný na dlhodobo nezamestnaných.

"Po dohode s úradom práce bude mať tento neštátny poskytovateľ za úlohu pracovať s dlhodobo nezamestnaným tak, aby ho umiestnil na trh práce," vysvetlil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Dĺžka podpory z úradu práce má byť 6 až 9 mesiacov, počas ktorých budú úrady refundovať náklady na prácu s dlhodobo nezamestnaným až do výšky 439 eur mesačne. Druhý projekt nadväzuje na prijatý zákon na podporu najmenej rozvinutých okresov. V súčasnosti ide o 12 okresov. Na tento projekt je vyčlenených 50 miliónov eur. "Zamestnávateľ môže získať príspevok maximálne na 15 mesiacov, pričom podmienka udržania miesta je na ďalších 5 mesiacov," vysvetlil Valentovič. Maximálna výška podpory zo strany úradu práce je do 85 % z celkovej ceny práce, čo môže predstavovať až 588,11 eura na jedného.

Záväzky pre aktívnu politiku práce

Ďalšie projekty sú zamerané na vytváranie miest v sociálnych podnikoch, ktoré môžu vytvárať živnostníci aj samosprávy. Taktiež podporiť tvorbu miest má aj príspevok za dochádzaním do práce. Richter zároveň dodal, že vláda by sa mala zaoberať vyhodnotením plnenia akčných plánov v okresoch, kde boli aj výjazdové rokovania vlády.

"Očakáva sa rozšírenie počtu okresov o ďalších 5. Vláda môže prijať záväzky, ktoré môžu byť aktuálne pre aktívnu politiku práce a rozšíriť diapazón pomoci pre okresy," dodal Richter.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla vo februári tohto roka úroveň 8,39 %. V porovnaní s januárom 2017, keď bola 8,64 %, klesla o 0,25 percentuálneho bodu. Medziročne sa znížila o 1,70 p. b. Informoval o tom Marián Valentovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok