Albánci pomenovali mestský bulvár po Donaldovi Trumpovi

TA3 ČTK
20.3.2017 09:16

Albánske mesto Kamza pomenovalo jednu zo svojich ulíc po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra EFE. Nový názov asi 50-metrov dlhého bulváru vzbudil medzi miestnymi obyvateľmi kontroverzné reakcie.

Albánci pomenovali mestský bulvár po Donaldovi Trumpovi
SITA/AP

Podobné správanie občanov vyvolalo minulý rok rozhodnutie starostu mesta, ktorý udelil Trumpovi čestné občianstvo. "Trumpa nechcú ani Američania. Naviac, je priateľom Vladimira Putina a je proruský. Nie je to dobré pre nás, ani pre Európu," vyjadril sa k novému názvu jeden z miestnych obchodníkov.

Dodal, že ulica sa predtým volala Iliria. Albánci považujú starovekých Ilírov za svojich predkov. V meste Kamza, ktoré leží asi dva kilometre od Tirany, sa už nachádzajú ulice pomenované po viacerých štátnikoch.

Svoju ulicu tam má bývalý americký prezident George Bush, francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy či bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Mesto patrí k najmladším v Albánsku. Vzniklo po páde komunizmu v 90. rokoch minulého storočia, kedy sa sem chodobní Albánci zo severu sťahovali za vidinou lepšieho života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok