Vstupujeme do obdobia strachu, vyhlásil Prodi na konferencii v Ríme

TA3 TASR
17.3.2017 12:50

Náš hlas musí byť jednotný aj po odchode Veľkej Británie. Zhodli sa na tom lídri európskych parlamentov, ktorí sa zišli v Ríme pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv. Viacerí z nich tvrdia, že myšlienka viacrýchlostnej Európy môže byť vodou na mlyn extrémizmu.

Obavy z viacrýchlostnej Únie

Viacrýchlostná Únia by stroj zvaný EÚ rozbila, lebo sa začneme diferencovať a nie spájať, povedal novinárom Andrej Danko. Viacrýchlostná Únia je jeden z piatich scenárov budúceho vývoja EÚ, o ktorých hovorí tzv. Biela kniha. Tento scenár podporujú napríklad Nemecko a Francúzsko.

"Je tu strach o to, aby sme nenarušili jednotu. Už samotné hlasy o viacrýchlostnej EÚ vzbudzujú obavy štátov, ktoré vedia, že nedokážu udržať rýchlosť. Slovensko má to šťastie, že sme ako prví z V4 prebrali menu euro, mali sme veľmi dobré rozbehnuté veci ohľadom schengenu a dokážeme reagovať na vývoj EÚ. Je ale zrejmé, že viacrýchlostná EÚ samotnej reforme Únie veľmi nepomôže," povedal Danko.

Šéf slovenského parlamentu preto apeluje, aby sme sa všetci modlili za jednotnú a jednorýchlostnú Úniu pre každého. "Ak začnú vznikať rozdiely, aj Slovensko začne mať problémy, napríklad v sociálnej oblasti. Sú tu úvahy, že sociálny systém by mohla prebrať Únia," povedal. Podľa jeho slov by istou cestou zlepšenia bolo zavedenie povinného 13. platu pre všetkých zamestnancov.

V kríze európskych inštitúcií

Napriek tomu, že EÚ má v čase 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv čo oslavovať, nachádzame sa v hlbokej kríze európskych inštitúcií, začali sme obdobie únavy a vstupujeme do obdobia strachu, vyhlásil bývalý predseda Európskej komisie a taliansky expremiér Romano Prodi.

"Hospodárska kríza spôsobila rozdiely a spoločné zmýšľanie bolo ohrozené," povedal Prodi. On sám je presvedčený, že z minulosti sa musíme poučiť do budúcnosti. "Možno musíme klesnúť ešte hlbšie, kým sa odrazíme od dna. Musíme ale pochopiť, že potrebujeme byť zjednotení. Žiadna európska krajina nemôže hrať úlohu svetového hráča samostatne," podotkol. Na margo budúcnosti EÚ Prodi povedal, že "nechceme viacrýchlostnú Európu, ale chceme rovnaké možnosti pre všetkých".

Taliansky expremiér tiež pripomenul, že v minulosti sme dali Európe rozvoj a mier. "Od čias Rímskej ríše sa nám v Európe nikdy nepodarilo mať mier po tri generácie. Krajinám na periférii sme dali možnosť rozvíjať sa a dobiehať vyspelé štáty. Je teda čo oslavovať," dodal Prodi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok