Turci hrozia vypovedaním migračnej dohody, Úniu chce ochrániť Orbán

TA3 TASR
17.3.2017 10:17

Turecký prezident Erdogan pohrozil vypovedaním kľúčovej migračnej dohody s ÉÚ. Únia by vraj mala "zabudnúť na to", že Turecko bude opätovne prijímať neúspešných žiadateľov o azyl, čo je základnou časťou danej dohody. Maďarský premiér Orbán v tejto súvislosti ubezpečuje, že vylepšený plot na maďarských hraniciach ochráni aj pred masami migrantov.

Križiacka výprava

Erdogan zároveň uviedol, že najvyšší súd Únie vedie proti islamu "križiacku výpravu". Jeho poznámky predstavujú posledné vyhrotenie stále sa prehlbujúcej diplomatickej roztržky medzi Ankarou a vládami jednotlivých krajín EÚ, ako aj európskymi inštitúciami, informovala britská spravodajská stanica BBC.

Tureckú vládu iritovalo rozhodnutie Nemecka, Holandska a iných krajín EÚ nepovoliť tureckým predstaviteľom účasť na politických mítingoch zameraných na tamojšiu tureckú diaspóru pred blížiacim sa referendom, ktoré môže posilniť Erdoganove právomoci a oslabiť vplyv parlamentu; hlasovať totiž môžu aj zahraniční Turci.

Únia mala porušiť sľub

V danej migračnej dohode, podpísanej vlani v marci, bola Turecku sľúbená pomoc, bezvízové cestovanie jeho obyvateľov a zintenzívnenie rokovaní ohľadom vstupu krajiny do EÚ výmenou za pomoc Ankary pri znižovaní prílevu migrantov prúdiacich na starý svetadiel.

Počet migrantov prichádzajúcich morskými trasami do Grécka z Afriky a Blízkeho východu po podpísaní dohody výrazne klesol. Spolupráca Turecka s európskymi úradmi je považovaná za rozhodujúcu.
Erdogan však tvrdí, že Únia porušila sľub ohľadom poskytnutia bezvízového cestovania Turkom. "Teraz vravia znovuprijímanie. Aké znovuprijímanie? Zabudnite na to," vyhlásil turecký prezident.

"Nevpustili ste mojich ministrov do Holandska. Zrušili ste právo na pristátie lietadla môjho ministra zahraničných vecí. Zabraňujete nám v organizovaní mítingov v budove generálneho konzulátu, čo je moja zem. A po tom všetkom od nás očakávate, že budeme opätovne prijímať migrantov? To sa neudeje," vyhlásil Erdogan.

Môžu pokojne spávať

Druhá línia zábran na južnej hranici Maďarska so Srbskom, ktorú začali stavať vo februári, zastaví aj prípadnú veľkú masu migrantov prichádzajúcich smerom z Turecka, sľubuje predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. "V Rakúsku a Nemecku môžu ľudia pokojne spať, pretože Maďari tu postrážia vonkajšie hranice Európy," zdôraznil Orbán v súvislosti s tým, že Turecko čiastočne odstúpilo od migračnej dohody s Európskou úniou.

Premiér zopakoval svoj postoj, že s Turkami sa treba dohodnúť. "Nie je však rozumné, ak sa v otázke bezpečnosti budeme spoliehať výhradne na Turecko, pričom ho budeme neustále podpichovať a kritizovať, že nie je dostatočne demokratické, nemá dobrý politický systém. Takto sa nemôžeme správať," dodal.


Maďarská vláda o posilnení ochrany hraníc rozhodla v polovici februára. Na tento projekt vyčlenila 38 miliárd forintov (122,6 milióna eur). Plot zo žiletkového drôtu pripravujú väzni. Podobne tomu bolo aj v prípade prvej línie oplotenia.
Súčasťou projektu je vybudovanie viacerých tzv. hotspotov pri hranici, kde budú pracovníci Úradu pre občianstvo a prisťahovalectvo preberať od cudzincov žiadosti o azyl. V prvej etape vybudujú túto infraštruktúru s kapacitou 400 ľudí. Maďarsko dokončilo plot na svojej 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom vlani v septembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok