V pobočke MMF explodovala listová bomba, zranila jednu osobu

TA3 TASR
16.3.2017 14:44

Listová bomba vybuchla v pobočke Medzinárodného menového fondu v Paríži. Výbuch podľa bezpečnostných zložiek zranil osobu, ktorá zásielku otvárala. Informovala o tom britská televízia BBC. Na mieste výbuchu zasahuje polícia.

Podľa policajných zdrojov utrpela osoba otvárajúca list "niekoľko popálenín", informoval francúzsky denník Le Parisien. Muži zákona z budovy evakuovali niekoľko osôb a na mieste zasahujú policajní špecialisti. Šéfka MMF Christine Lagardeová útok odsúdila a nazvala ho "zbabelým násilným činom". Európska pobočka MMF sídli v parížskej Avenue d'Iena, neďaleko známeho bulváru Champs Élysées. Hlavné sídlo fondu je vo Washingtone D.C.

V stredu bola výbušná zásielka adresovaná nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu. Podozrivú poštovú zásielku si všimli pracovníci poštového pracoviska rezortu, ktorých pri presvietení balíka röntgenom zaujali podozrivé drôty a zavolali pyrotechnikov.

Bomba bola podľa gréckeho ministra pre civilnú ochranú Nikosa Toskasa odoslaná z Grécka. Na liste bol ako odosielateľ uvedený hovorca opozičnej konzervatívnej strany Nová demokracia Vassilis Kikilias. Okrem toho sa po výbuchu našli na mieste činu útržky gréckych známok. Podľa Toskasa však list s najväčšou pravdepodobnosťou do sídla MMF odoslalo bližšie nešpecifikované ultraľavicové zoskupenie. K zodpovednosti za zaslanie balíkovej bomby sa totiž prihlásila grécka ľavicová extrémistická organizácia Sprisahanie buniek ohňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok