Europoslanci podporili krymských Tatárov aj politických väzňov

TA3 ČTK
16.3.2017 08:38

Európsky parlament odsúdil ruskú anexiu Krymu, ktorá sa odohrala pred tromi rokmi, ako aj prenasledovanie krymských Tatárov a väznenie ďalších ukrajinských občanov v Rusku. V rozprave zaznela silná podpora pre pokračovanie sankcií Európskej únie voči Rusku.

Europoslanci podporili krymských Tatárov aj politických väzňov
SITA/AP

Na rezolúcii sa zhodla hneď pätica poslaneckých klubov, ktoré ju presadili v pomere 451 ku 73 hlasom. V debate pred hlasovaním došlo aj k roztržke českej europoslankyne a francúzskeho nacionalistu. "Musíme si zachovať zdravý rozum. V Kyjeve došlo k prevratu, prestal fungovať právny štát a v tejto situácii Rusko obsadilo Krym, pridelený Ukrajine sovietskym vodcom Nikitom Chruščovom," vyhlásil Jean-Luc Schaffhauser z francúzskeho Národného frontu.

"Keby všetci uvažovali ako vy, tak by som tu nikdy nemohla byť, pretože by ešte existovala Československá socialistická republika a Varšavská zmluva," zareagovala česká europoslankyňa Michaela Šojdrová a pýtala sa oponenta, či uznáva právo občanov protestovať proti zlej vláde. Ten ale výčitky odmietol ako "propagandu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok