Nacionalisti utrpeli v Holandsku porážku, voľby vyhral súčasný premiér

TA3 ČTK TASR
16.3.2017 06:06

Strana premiéra Marka Rutteho je jasným víťazom parlamentných volieb v Holandsku. Po sčítaní 95 percent hlasov je liberálna Strana za slobodu a demokraciu na prvom mieste so ziskom 33 kresiel v 150-člennej dolnej komore parlamentu. S 20 kreslami nasleduje Strana za slobodu populistu Geerta Wildersa.

Wilders výrazne zaostal

Na druhom mieste s 20 mandátmi skončila nacionalistická Strana pre slobodu Geerta Wildersa, ktorá za VVD oproti očakávaniam výrazne zaostala. Wilders už Rutteho víťazstvo uznal. Krátko pred 5:00 SEČ boli spočítané hlasy v 366 z 388 volebných okrskov. Sčítanie hlasovacích lístkov vo zvyšných okrskoch môže trvať dlhšie, podľa agentúry ANP je možné, že na dokončenie sčítacieho procesu bude potrebné vyčkať až do piatku.

VVD si oproti výsledkom volieb z roku 2012 o osem kresiel pohoršila, aj tak ale zostáva na politicky rozdrobené scéne najsilnejšou stranou. Tretie miesto pripadlo Kresťanskodemokratickej výzve a štvrté Demokratom 66, obe formácie získali po 19 kreslách.

Socialistická strana a Zelená ľavica majú zhodne 14 poslancov. Kým SP si oproti minulým voľbám o jeden mandát pohoršila, ekologická strana so ziskom 10 nových poslancov zaznamenala mimoriadny úspech. Účasť na voľbách bola vysoká, podľa odhadov dosiahla 79 percent, v porovnaní so 75 percentami z roku 2012.

Medzi hlavných porazených patrí Strana práce, ktorá mala doteraz 38 kresiel a ktorá sa ponovom bude musieť uspokojiť len s deviatimi mandátmi. Do parlamentu sa dostalo ešte šesť ďalších strán, ktoré získali od dvoch do piatich kresiel.

Nemecko a Francúzsko uvítali výsledky

Ruttemu k víťazstvu ešte v stredu večer telefonicky zablahoželala nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Teším sa, že budeme pokračovať v spolupráci ako priatelia, susedia a Európania," povedala Ruttemu kancelárka. Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel vyjadril nádej, že príklad Holandska budú nasledovať aj francúzski voliči tým, že si v nadchádzajúcich voľbách nezvolia za prezidentku nacionalistickú političku Marine Le Penovú.

Kandidát nemeckých sociálnych demokratov na post kancelára Martin Schulz vyhlásil, že Holanďania v stredu jasne odmietli Wildersom hlásané nezmysly a nenávistné útoky voči etnickým skupinám.

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda sa parlamentné voľby v Holandsku skončili porážkou extrémistov a víťazstvom európskych a liberálnych hodnôt. "Hodnoty otvorenosti, rešpektu k druhým a viera v budúcnosť Európy sú jedinou skutočnou odpoveďou na nacionalistické impulzy a izolacionizmus, ktoré v súčasnosti otriasajú svetom," povedal Hollande v reakcii na výsledky holandských volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok