Prezident zvolal ustanovujúcu schôdzu parlamentu na 4. apríla

SITA
23.3.2012 12:18

Prezident Ivan Gašparovič dnes na 4. apríla zvolal ustanovujúcu schôdzu parlamentu, jej prvým bodom bude skladanie sľubu poslancov Národnej rady SR a ich náhradníkov.

Prezident zvolal ustanovujúcu schôdzu parlamentu na 4. apríla
SITA

Kľúčovou úlohou poslancov na ustanovujúcej schôdzi je voľba predsedu a podpredsedov snemovne, vytvorenie výborov a voľba ich vedenia. Na ustanovujúcej schôdzi parlamentné strany tiež vytvoria svoje poslanecké kluby.

Do zvolenia nového predsedu schôdzu povedie dosluhujúci šéf parlamentu Pavol Hrušovský.Na čelo národnej rady dominantný Smer-SD nominuje Pavla Pašku. Sociálni demokrati budú mať zároveň dvoch podpredsedov, rovnako dve podpredsednícke miesta pripadnú opozícii. Podľa dohody by mal jedno podpredsednícke kreslo obsadiť predseda KDH Ján Figeľ a druhé poslankyňa za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Erika Jurinová.

Keďže predseda parlamentu, jeho podpredsedovia ako aj šéfovia výborov sa podľa Ústavy SR volia tajne, nemožno zaručiť, že všetci poslanci budú rešpektovať politickú dohodu o personálnom obsadení postov. Z devätnástich výborov pripadne opozícii deväť predsedníckych stoličiek - vo výbore pre hospodárstvo, pôdohospodárstvo, zahraničnom výbore a vo výbore pre ľudské práva a menšiny a v piatich kontrolných výboroch. Medzi ne sa radí výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, pre kontrolu vojenského spravodajstva, SIS a pre kontrolu činnosti a kontrolu rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.

Zvyšných desať bude kontrolovať vládny Smer-SD. Opozícia sa na rozdelení stoličiek zatiaľ nedohodla, o niektoré predsednícke miesta má totiž záujem viac strán. Navrhnutý program má dvadsať bodov, prezident schôdzu zvolal na 10:00.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok