Zverejnili bilanciu vojny v Sýrii. Obete počítajú v státisícoch

TA3 ČTK
13.3.2017 22:17

Vo vojne v Sýrii zomrelo za šesť rokov približne 465-tisíc ľudí, z toho takmer stotisíc civilistov. Informovala o tom exilová organizácia sýrskych ľudských práv SOHR. Detský fond OSN zároveň oznámil, že vlani prišlo v sýrskych bojoch o život 652 detí, čo je najviac obetí za rok od začiatku vojny v roku 2011.

Zverejnili bilanciu vojny v Sýrii. Obete počítajú v státisícoch
SITA/AP

Situáciu sledujú z Británie

Organizácia SOHR, ktorá situáciu monitoruje z Británie prostredníctvom svojich miestnych kontaktov v Sýrii uviedla, že má zdokumentovaných viac ako 321-tisíc zabitých osôb. Ďalších viac ako 145-tisíc osôb je nezvestných.

Podľa údajov SOHR zabili vládne jednotky a ich spojenci, ku ktorým patrí Rusko, Irán a libanonské hnutie Hizballáh, viac ako 83.500 civilistov, z toho 14.600 podľahlo mučeniu vo väzení. Sýrski povstalci podľa SOHR zabili viac ako 7-tisíc civilistov.

Radikáli z organizácie Islamský štát, ktorá využila chaos počas vojny a dobyla značné územia v Sýrii i v susednom Iraku, zabili podľa údajov viac ako 3700 civilistov.

Vojna sa začala demonštráciami

Kríza v Sýrii sa začala v roku 2011 demonštráciami proti vláde prezidenta Bašára Asada. Násilné potlačenie protestov viedlo k ozbrojenému povstaniu, ktoré prerástlo do občianskej vojny.

Tá tiež spôsobila najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny. Svoje domovy muselo opustiť viac ako 12 miliónov ľudí, z toho 4,8 milióna utieklo do zahraničia. Najviac migrantov zo Sýrie je momentálne v Turecku - približne 2,7 milióna. Viac ako milión ich žije v Libanone a takmer milión v Jordánsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok