Erdogan opäť útočil na Nemecko. Podporujete terorizmus, odkázal

TA3 TASR
13.3.2017 21:26

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú z podpory teroristov. Podľa jeho slov nemecké orgány nereagujú na informácie tureckej strany o podozrivých.

Erdogan opäť útočil na Nemecko. Podporujete terorizmus, odkázal
SITA/AP

Merkelová sa zastala Holandska

"Pani Merkelová, prečo ukrývate teroristov vo Vašej krajine? Prečo nič nerobíte?", uviedol najvyšší turecký predstaviteľ v rozhovore, ktorý poskytol televízii A-Haber. Na margo sporu s Holandskom Erdoganom uviedol, že dvaja z ministrov tureckej vlády sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva.

Nielen Holandsko, ale aj Nemecko v súvislosti s pretrvávajúcim napätím v dvojstranných vzťahoch odporučilo nemeckým občanom, aby sa v Turecku vyhli účasti na podujatiach politického charakteru. Tamojšie protesty sa totiž môžu obrátiť aj voči Nemecku, ako pripustil rezort diplomacie v Berlíne.

Merkelová vyjadrila Holandsku svoju "plnú podporu a solidaritu" po tom, ako Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k "pozostatkom nacizmu". Merkelová už predtým kritizovala Erdogana za to, že obvinil Nemecko vzhľadom na jeho postup v podobnom prípade z "nacistických praktík".

Turci žiadajú ospravedlnenie

Kancelárka tiež vyhlásila, že jej požiadavka, aby Turecko prestalo používať podobné prirovnania, sa vzťahuje aj na Holandsko a ďalšie krajiny. Prirovnania k nacistom sú "absolútne neprijateľné", zdôraznila šéfka spolkovej vlády na tlačovej konferencii v Mníchove. "Holandsko má moju plnú podporu a solidaritu," podčiarkla.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš vyhlásil, že Holandsko sa bude musieť ospravedlniť Turecku za to, že zabránilo dvom ministrom usporiadať tam predreferendové zhromaždenia. "Uvidíte, že napokon dospejú k bodu, keď sa ospravedlnia," uviedol na obchodnom stretnutí v Istanbule.

Prístup k tureckým ministrom označil za "kroky ultrapravice, neofašizmu a neonacizmu, ktoré boli v uplynulých piatich či šiestich rokoch v Európe na vzostupe". Európska únia vyzvala ústami šéfky diplomacie Federicy Mogheriniovej a eurokomisára pre susedskú politiku a rozšírovanie Únie Johannesa Hahna Turecko, aby rezignovalo na neprimerané výroky a kroky, ktoré by mohli ďalej zhoršiť súčasnú situáciu. Na zmiernenie tónu vyzval všetkých zainteresovaných aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok