Británia môže oficiálne spustiť Brexit, zákon prešiel parlamentom

TA3 ČTK
13.3.2017 23:31

Britský parlament schválil zákon, ktorý vláde premiérky Theresy Mayovej umožní spustiť proces odchodu krajiny z Európskej únie.

Vláda je odhodlaná

Zákon definitívne prešiel po tom, ako Snemovňa lordov odhlasovala, že už nebude trvať na dvoch svojich dodatkoch, ktoré krátko pred tým odmietla Dolná snemovňa.

Lordi požadovali, aby parlament schvaľoval aj konečné dohody krajiny s Bruselom a aby Londýn garantoval práva občanov Únie žijúcich v Británii aj po Brexite. Vláda to ale odmietla. Jej hovorca zopakoval, že premiérka počíta so zahájením odchodu z EÚ na konci marca.

"Parlament podporil vládu v jej odhodlaní pokračovať v procese opustenia EÚ," uviedol Davis vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters. Dodal, že Británia je teraz "na prahu najdôležitejších vyjednávaní za celú generáciu".

Zákon musí podpísať kráľovná

Podľa labouristickej členky Snemovne lordov Dianne Hayterovej bolo jasné, že konzervatívna vláda svoje stanovisko nezmení. Pokúšať sa ho prekonať by podľa nej bolo "nezmyselné".

Zákon ešte nezačal oficiálne platiť, musí ho najskôr podpísať kráľovná. To sa ale podľa britských médií stane čo najskôr, pravdepodobne už ráno. Britskí voliči rozhodli o odchode z Európskej únie v minuloročnom referende.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok