Česká špeciálna jednotka zadržala Dávida Brtvu

SITA
23.3.2012 11:28

Českí policajti zo špeciálneho Útvaru cieleného pátrania, ktorých volajú Lovci lebiek, minulý týždeň zadržali na pražskom Smíchove podnikateľa Dávida Brtvu, ktorý je obžalovaný spolu s Jozefom Majským a Patrikom Pachingerom v kauze údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia po prevode na nových majiteľov.

V jednom menšom skutku bol už Brtva právoplatne odsúdený. O jeho zadržaní informuje český webový portál Novinky.cz. Brtva mal vo februári nastúpiť päťročný trest za spreneveru 5,6 milióna korún (185 886 eur), ale pretože tak neurobil, Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal 23. februára európsky aj medzinárodný zatykač. Českým detektívom potom stačili necelé tri týždne na to, aby ho objavili v Prahe a zatkli pomocou fingované cestnej kontroly.

"K zadržaniu došlo 14. marca v ulici Radlická, kadiaľ išiel hľadaný muž v aute svojej sestry. K zastaveniu vozidla sme použili hliadkovú službu pražskej polície, ktorá si od vodiča vyžiadala doklady. Predložil však doklady brata a potom tvrdil, že sa pomýlil. Pri zadržaní sa nezmohol na odpor," opísala zatknutie odsúdeného podnikateľa hovorkyňa českého policajného prezídia Pavla Kopecká.

Brtva teraz čaká vo väzbe na vydanie do slovenských väzenia. "O tom, že bol Dávid Brtva zadržaný v Česku, sme sa dozvedeli v pondelok. Teraz potrvá niekoľko týždňov, kým dôjde k jeho vydaniu, " uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.

Novinky.cz pripomínajú, že Brtva v súvislosti s vytunelovaním BMG a Horizontu čelí obvineniu z podvodu veľkého rozsahu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Hrozí mu za to ďalších päť až 12 rokov väzenia. V tejto kauze už v apríli 2007 dostal jedenásťročný trest za podiel na spôsobení údajnej škody takmer 800 miliónov, ale najvyšší súd tento rozsudok neskôr zrušil a prípad znovu prejednáva Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

"Nové konanie je v súčasnosti v podstate už na svojom konci. Chýba výsluch posledného svedka, ktorým je Čech Vladimír Železný a bude vypočutý cez telemost," priblížila Kudjáková.

Dodala, že termín ďalšieho pojednávania nebol stanovený práve pre zmiznutie Brtvu. Brtva už má so zatýkaním v ČR skúsenosti z minulosti, uvádzajú Novinky.cz. Zo Slovenska prvýkrát zmizol pre obvinenie v kauze BMG a Horizont už na začiatku tisícročia.

Rovnako ako teraz ho zadržali policajti v Prahe, a to v januári 2003. Potom strávil vo vydávacej väzbe 16 mesiacov, kým ho eskorta previezla do slovenských väzenia. Vtedy totiž požiadal v ČR o azyl, ale neúspešne. K českej metropole mal Brtva dlhoročné väzby, dva roky tu v deväťdesiatych rokoch minulého storočia žil a spoluvlastnil firmu na výrobu bicyklov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok