Briti sa obávajú ruskej propagandy, demokraciu ochráni minister

TA3 TASR
13.3.2017 10:56

Britská premiérka Theresa Mayová poverila člena vlády Bena Gummera, aby viedol a koordinoval boj proti podvratnej činnosti. Informoval o tom britský denník The Times, podľa ktorého príčinou tohto rozhodnutia sú obavy z Ruska a jeho možného zasahovania do volieb v Británii.

Briti sa obávajú ruskej propagandy, demokraciu ochráni minister
SITA/AP

Otestujú siete politických strán

Gummerovou úlohou bude ochrana nedotknuteľnosti demokracie v Británii, napísali The Times. Podľa denníka sa vláda v Londýne obáva, že "ruské počítačové útoky, lživé správy a peniaze môžu destabilizovať demokraciu v Británii". Denník The Times uviedol, že Vládne komunikačné ústredie v rámci ochrany ponúklo britským politickým stranám testovanie ich počítačových sietí, či sú schopné odolať hakerským útokom.

Národné centrum pre počítačovú bezpečnosť zasa politické strany požiadalo, aby sa ich špecialisti zúčastnili na odborných seminároch. Ponúkajú tiež poradenstvo, ktoré by zabezpečilo Centrum na ochranu štátnej infraštruktúry, ktoré je odnožou tajnej služby MI5. The Times napísali, že "nedotknuteľnosť najbližších volieb sa stáva prioritou národnej bezpečnosti Británie". Najbližšie parlamentné voľby sa na Britských ostrovoch budú konať v roku 2020. Dovtedy sa ešte budú konať voľby do miestnych samospráv.

Nemajú dôkazy

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson nedávno uznal, že Západ nemá dôkazy o zasahovaní Moskvy do demokratických procesov. Dodal však, že "Rusko je toho schopné". Začiatkom januára americké tajné služby zverejnili správu, v ktorej obvinili Rusko zo zasahovania do nedávnych volieb prezidenta USA. Tajné služby však nepredložili nijaké dôkazy svojich tvrdení, pričom sa odvolali na utajenosť zhromaždených spravodajských materiálov. Moskva takéto obvinenia rozhodne odmieta.

Agentúra RIA Novosti v súvislosti so zmenami v britskej vláde citovala člena zahraničného výboru Rady federácie Olega Morozova, ktorý uviedol, že vymenovanie nového ministra je "pokračovaním informačnej vojny a začiatkom predvolebnej kampane" v Británii. "Jeden z nástrojov vnútropolitického boja na Západe je teraz to, že ten, kto voliča vystraší zlým Rusom viac, vyhráva voľby. Theresa Mayová už začína strašiť voličov," dodal ruský senátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok