Britská vláda žiada zákonodarcov, aby nemenili návrh zákona o Brexite

TA3 TASR
13.3.2017 06:04

Britská konzervatívna vláda premiérky Theresy Mayovej apelovala na zákonodarcov, aby nemenili návrh zákona, ktorým sa spustia dvojročné oficiálne rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Minister pre Brexit David Davis vyzval členov Dolnej snemovne britského parlamentu, aby, keď budú posudzovať návrh zákona, zamietli dva dodatky, ktoré už schválila horná komora, Snemovňa lordov. Premiérke Mayová chce, aby parlament podporil jej plán aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy - ktorý stanovuje pravidlá pre krajinu rokujúcu o odchode z EÚ počas dvojročného obdobia - do konca marca.

Horná komora pozmenila vládny návrh zákona dvoma dodatkami: jeden chráni práva občanov EÚ žijúcich v Británii a druhý zaručuje britskému parlamentu hlasovanie o akejkoľvek dosiahnutej dohode o brexite ešte skôr, ako ju ratifikuje Európsky parlament. Davis v článku v novinách Sunday Telegraph prisľúbil, že "britský parlament bude mať mnoho príležitostí debatovať o našom rokovaní o novom partnerstve s EÚ a ovplyvniť výsledok".

"Ale pripájať podmienky k návrhu zákona, ktorý iba umožňuje premiérke začať proces, rozhodne nie je správny spôsob, ako to urobiť," napísal minister. Davis obvinil niektorých členov hornej komory, že sa snažia získať šancu, aby mohli zamietnuť dohodu vlády s EÚ o brexite, keďže tak veľmi trvajú na "dôležitom hlasovaní" parlamentu ešte pred definitívnym uzavretím tejto dohody. "Z niektorých vyjadrení členov v Snemovni lordov je jasné, že ich skrytým zámerom je vytvoriť situáciu, keď sa parlament bude môcť pokúsiť zvrátiť výsledok referenda o brexite," napísal ešte minister Davis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok