Cestujúcich čakajú komplikácie, personál berlínskych letísk štrajkuje

TA3 TASR
13.3.2017 05:52

Pozemný personál letísk Berlín-Schönefeld a Berlín-Tegel vstúpil do štrajku už po druhý raz počas štyroch dní, čo si vynútilo zrušenie stoviek letov.

Odborová organizácia Ver.di pôvodne vyzvala zamestnancov týchto letísk na štrajk od dnešnej 04.00 hod stredoeurópskeho času do 05.00 hod, ale potom ho predĺžila o ďalších 24 hodín do stredajšieho rána, informovala agentúra AP. Zamestnanci oboch letísk štrajkovali už celý piatok.

Ver.di presadzuje zvýšenie miezd a lepší pracovný čas pre svojich členov; argumentuje tým, že ich pracovné vyťaženie sa zvyšuje s narastajúcim počtom cestujúcich a s väčším dôrazom na bezpečnosť. Vyjednávačom sa nepodarilo priniesť dohodu, takže obnovenie štrajku bolo nevyhnutné. Odborová organizácia požaduje zvýšenie hodinovej mzdy o jedno euro v priebehu jedného roka. Zamestnávatelia ponúkli takéto zvýšenie v priebehu troch rokov.

Letiskové orgány uviedli, že na väčšom letisku Tegel zrušili dnes 465 odletov a zo Schönefeldu 195, čo predstavuje väčšinu letov plánovaných na dnešný deň. Ver.di argumentuje, že ďalší štrajk bol potrebný, pretože zamestnávatelia na predchádzajúci nereagovali a v spore o mzdy nič nové neponúkli. Jedným z ľudí, ktorým plánovaný štrajk skomplikoval cestu, bol starosta Berlína Michael Müller. Na plánovanú návštevu Moskvy musel odcestovať zo 160 kilometrov vzdialených Drážďan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok