Pak Kun-hje opustila prezidentský palác, pred jej sídlom ju vítali stúpenci

TA3 TASR
12.3.2017 14:03

Prezidentský palác v Južnej Kórei zostal prázdny. Zosadená prezidentka Pak Kun-hje sa už totiž odsťahovala. Pre korupčný škandál ju najprv odvolal parlament a v piatok toto rozhodnutie potvrdil aj ústavný súd. Bývalá hlava štátu ale stále vyvoláva vášne najmä v uliciach Soulu.

Juhokórejská televízia zverejnila zábery automobilovej kolóny prezidentky Pak Kun-hje smerujúcej do jej súkromného domu v južnej časti Soulu. Pred touto nehnuteľnosťou sa dnes očakávajúc príchod prezidentky zhromaždili stovky policajtov, novinárov a podporovateľov tejto političky.

Už v priebehu dňa tam robotníci prinášali zariadenie domácnosti ako televíziu, pračku či posteľ. Juhokórejský parlament odhlasoval vlani 9. decembra dočasné odvolanie prezidentky na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou Čche Son-sil, aby vylákali peniaze od najväčších spoločností krajiny.

Pak Kun-hje mala pritom svojej dôverníčke protizákonne dovoliť z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami. V súlade s juhokórejskými zákonmi musel impeachment prezidenta - návrh zbaviť ho úradu - s konečnou platnosťou potvrdiť alebo odmietnuť ústavný súd. Predčasné prezidentské voľby by sa tak v Kórejskej republike mohli konať 9. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok