KDH chce nominovať kandidátov na predsedov v dvoch krajoch

TA3 TASR
11.3.2017 17:02

Strana KDH je pripravená v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov spolupracovať s ostatnými opozičnými stranami, už v utorok ju čaká rokovanie s SaS a OĽaNO-NOVA, ktoré už podpísali dohodu o spolupráci vo voľbách do VÚC.

KDH chce nominovať kandidátov na predsedov v dvoch krajoch
SITA/Marek Mrviš

Nominácie budú predmetom dohody

Predseda strany Alojz Hlina po rokovaní celoslovenskej Rady KDH vo Zvolene zároveň priznal, že strana nie je silná natoľko, aby nominovala vo všetkých krajoch relevantného kandidáta na post predsedu VÚC. Naopak, strana má podľa jeho slov záujem nominovať svojich kandidátov v Prešovskom a Žilinskom kraji.

Kým v prípade Žilinského kraja je známe, že ide o poslanca národnej rady Igora Janckulíka, ktorý v parlamente pôsobí v klube Mosta-Híd, o konkrétnom mene v Prešovskom kraji Hlina hovoriť nechcel. „Čo sa týka Prešovského kraja, máme v dome creme de la creme – to najlepšie, čo môže Slovensko dostať z pozície župana, ale vzhľadom na nedozretosť procesov ho v tejto chvíli nepomenujeme,“ podotkol predseda hnutia.

Nominácie v krajoch budú podľa jeho slov predmetom dohody, ktorá by mala vzísť na rokovaní s ostatnými opozičnými stranami. „Nie sme tak silní, aby sme nominovali v ôsmich krajoch relevantného kandidáta, sme si toho vedomí, a to priznávame. Myslím, že aj strany SaS a OĽaNO-NOVA v sebe ten reálny odhad majú. Asi bude cesta to, čo sa javí, že by mohlo byť. SaS si vypýtala tri kraje a zostávajúcich päť bude v nejakom algoritme riešené,“ dodal Hlina.

Chcú pritiahnuť čo najviac mladých

Postup vo voľbách do VÚC nebol jedinou témou rokovania celoslovenskej Rady KDH. Podľa Hlinu prijali uznesenie aj k tzv. Mečiarovým amnestiám. Podpredseda KDH Milan Majerský v tejto súvislosti pripomenul, že pod zrušenie amnestií sa na internete do týchto chvíľ podpísalo približne 58.200 ľudí, čo je vynikajúcim predpokladom na to, aby tlak od ľudí zapôsobil aj na poslancov.

Témou bola aj voľba jedenásteho člena predsedníctva, ktorým sa stal Marek Cimbala. Podľa Hlinu reprezentuje tú najmladšiu generáciu v strane. „Je to pre mňa česť a zároveň aj záväzok a výzva byť členom predsedníctva v hnutí s tak bohatou tradíciou a históriou. Mojou prvoradou prioritou bude pritiahnuť čo najviac mladých ľudí, a keďže pôsobím v školskom sektore, tak rád by som bol prínosom pre KDH v tomto segmente,“ podotkol Cimbala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok