Agentúra Moody's znížila rating VÚB

TA3, TASR
7.10.2011 14:20

Agentúra Moody's Investors Service vo štvrtok (6. 10.) znížila rating dlhodobých vkladov Všeobecnej úverovej banky (VÚB), a. s., na A2 z A1. Výhľad ratingu je negatívny.

Agentúra Moody's znížila rating VÚB

Rating krátkodobých depozitov zostal na úrovni Prime-1 a rating individuálnej sily na úrovni C-, čo v dlhodobom horizonte zodpovedá ratingu Baa2.

Zníženie nasleduje potom, čo Moody's zhoršila rating dlhodobých záväzkov rovnako ako dlhodobých vkladov Intesa Sanpaolo, ktorá je materskou bankou VÚB, na A2 s negatívnym výhľadom. Podľa agentúry so znížením ratingov materskej banky tiež klesá pravdepodobnosť jej podpory VÚB. Rovnako negatívny výhľad ratingu VÚB odráža negatívny výhľad ratingu materskej Intesa Sanpaolo.

Napriek tomu však rating dlhodobých vkladov na úrovni A2 odzrkadľuje vysokú pravdepodobnosť podpory zo strany Intesa Sanpaolo a veľmi vysokú pravdepodobnosť systematickej podpory v prípade potreby. Preto je rating tri stupne nad dlhodobým ratingom individuálnej finančnej sily (Baa2).

Predpoklad Moody's, že existuje vysoká pravdepodobnosť podpory zo strany Intesa Sanpaolo, vychádza zo štyroch faktov. Prvým je manažérska kontrola VÚB zo strany materskej banky, druhým je veľká investícia Intesy do VÚB, tretím úzka previazanosť VÚB a materskej banky a posledným je malá pravdepodobnosť predaja VÚB.
Informovala o tom agentúra Moody's Investors Service.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok