Svet čelí obrovskej humanitárnej kríze, varuje pracovník OSN

TA3 TASR
11.3.2017 07:31

Svet čelí najväčšej humanitárnej kríze od roku 1945, keď hladomor hrozí viac ako 20 miliónom ľudí v štyroch krajinách. Vo svojom vyhlásení na pôde Bezpečnostnej rady OSN na to v New Yorku upozornil námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien.

O'Brien dodal, že bez spoločného a koordinovaného úsilia medzinárodného spoločenstva "títo ľudia jednoducho zomrú od hladu" a "mnoho ďalších bude trpieť a zomrie na choroby". Naliehavo vyzval na okamžité príspevky do zbierok na pomoc pre Jemen, Južný Sudán, Somálsko a severovýchodnú Nigériu.

O'Brien uviedol, že situácia je najvážnejšia v Jemene, kde pomoc potrebujú dve tretiny z 18,8 milióna obyvateľov. Spresnil, že viac ako sedem miliónov Jemenčanov "nevie, kde si zohnať ďalšie jedlo".

Podľa jeho slov je teraz v porovnaní s januárom v Jemene o ďalšie tri milióny viac chronicky hladných ľudí. Hladomor v krajinách východnej Afriky je dôsledkom kombinácie viacerých faktorov: ozbrojených konfliktov a terorizmu, sucha, zmien podnebia a chorôb, najmä cholery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok