Trump sa chce Merkelovej opýtať na ukrajinský konflikt a Putina

TA3 ČTK
10.3.2017 21:22

Americký prezident Donald Trump chce budúci týždeň s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou hovoriť o jej pohľade na riešenie konfliktu na Ukrajine a o tom, ako vychádzať s Vladimirom Putinom. Podľa agentúry Reuters to novinárom povedalo niekoľko činiteľov Bieleho domu.

Informovali aj o podrobnostiach návštevy kancelárky vo Washingtone plánovanej na utorok. Pôjde o prvé stretnutie oboch štátnikov, medzi ktorými od Trumpovho nástupu do funkcie nepanujú príliš priateľské vzťahy. Trump, ktorý na adresu Nemecka a Merkelovej po svojom zvolení povedal niekoľko ostrých výrokov v súvislosti s vedúcou rolou Berlína v Európskej únii alebo ústretovom prístupe kancelárky k utečencom, sa podľa spomínaných predstaviteľov chce nechať zasvätiť do jej názorov.

Zatiaľ, čo až doteraz sa prezident voči centrálnej európskej veľmoci vymedzoval skôr negatívne, teraz sa podľa svojich ľudí chce Merkelovej opýtať, ako by podľa nej Washington mohol pomôcť vyriešiť situáciu na východe Ukrajiny a ako na vzťahy s Putinom. Trump opakovane vyhlásil, že by rád zlepšil vzťahy USA a Ruska, jeho ministri ho však odrádzajú od prílišnej ústretovosti či rušenia sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok