Benátska komisia riešila patovú situáciu medzi parlamentom a prezidentom

TA3 TASR
10.3.2017 19:16

Pat medzi prezidentom, ktorý odmietol vymenovať kandidátov na ústavných sudcov a parlamentom, ktorý mu nechce zvoliť nových kandidátov, riešila Benátska komisia.

Benátska komisia prijala stanovisko, ktorým na otázky slovenského prezidenta Andreja Kisku ohľadom sporu o nevymenovaní sudcov Ústavného súdu SR priamo neodpovedala, odkázala ho na názor väčšiny pléna Ústavného súdu. Prezident však stanovisko Benátskej komisie rešpektuje. Informoval šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

"Odpoveď Benátskej komisie, žiaľ, nie je takým silným impulzom, aby sme raz a navždy vyriešili patovú situáciu pri menovaní sudcov Ústavného súdu. Napriek tomu prezident Andrej Kiska rešpektuje stanovisko, ku ktorému Benátska komisia dospela, a ako prezident je pripravený konať tak, ako verejne sľúbil," povedal Krpelan.

Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila Národná rada SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Došlo k sporom, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné.

Benátska komisia však uviedla, že nemôže plniť úlohu nadnárodného arbitra a nechce vstupovať do rozhodnutia, hoci uznáva, že nie je výkladom ústavy tak, ako je upravený v ústave a v zákone o ústavnom sude, informoval Krpelan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok