V chudobnej štvrti našli obrovskú sochu egyptského faraóna

TA3 ČTK
10.3.2017 11:01

Egyptskí a nemeckí archeológovia objavili v podzemných vodách káhirskej chudobnej štvrte časti obrovskej starovekej sochy. Veria, že znázorňuje faraóna Ramzesa II., ktorý Egyptu vládol pred 3000 rokmi.

V chudobnej štvrti našli obrovskú sochu egyptského faraóna
ilu foto SITA/AP

Viedol niekoľko vojen

Na mieste nálezu v minulosti stálo staroveké mesto Heliopolis, kde faraón postavil chrám slnečného kultu. Nález je podľa egyptského ministerstva pamiatok veľmi významný. Informovala o tom agentúra Reuters. "Minulý utorok mi zavolali, že objavili obrovskú kremencovú sochu, pravdepodobne Ramzesa II.," povedal agentúre minister pamiatok Chálid Anan.

Najmocnejší vládca starovekého Egypta Ramzes II., ktorý je niekedy tiež označovaný ako Ramzes Veľký, bol tretím panovníkom 19. dynastie, ktorá vládla v rokoch 1279 až 1213 pred naším letopočtom. Viedol niekoľko vojenských expedícií a rozšíril územie Egypta, ktoré za jeho vlády siahalo od Sýrie po Núbiu.

Z kameňov budovali Káhiru

Jeho nástupcovia ho považovali za "významného predka". Egyptsko-nemecká expedícia tiež objavila časť pieskovcovej sochy Sethiho II., ktorý bol vnukom Ramzesa II. Na mieste nálezu pôvodne stál chrám, ktorý bol jedným z najväčších v Egypte. Bol takmer dvakrát tak veľký ako Amonov chrám v Karnaku. V období starovekého Ríma a Grécka bol však zničený. Obelisky z miesta prepravili do Alexandrie či do Európy a opracované kamene rozkradli a použité pri budovaní Káhiry.

Archeológovia momentálne vykopávajú zvyšné kusy sochy. Potom budú nález reštaurovať. V prípade, že majú pravdu a naozaj ide o Ramzesa II., bude socha stáť pri vchode nového Veľkého egyptského múzea, ktoré má byť otvorené na budúci rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok