Putin chce zastaviť epidémiu samovrážd mladých, ktorá sa rozšírila v Rusku

TA3 TASR
9.3.2017 12:37

Ruský prezident Vladimir Putin podporuje sprísnenie trestov za navádzanie maloletých prostredníctvom webových stránok a sociálnych sietí, aby spáchali samovraždu. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin chce zastaviť epidémiu samovrážd mladých, ktorá sa rozšírila v Rusku
TASR

Deformujú pud sebazáchovy

Putin na dnešnom zasadnutí vedenia ministerstva vnútra označil "prinajmenšom za zločincov tých, kto na internete vytvárajú weby propagujúce samovraždy". Dodal, že v tejto súvislosti podporuje iniciatívu poslancov Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, ktorí chcú prijať dodatok k trestnému zákonníku.

Na jeho základe by sa rozšíril okruh činností, ktoré budú trestne stíhateľné, lebo navádzajú na samovraždy. Zodpovednosť by tak mohli niesť aj majitelia, autori a administrátori webov.
Rusko v niekoľkých uplynulých rokoch zápasí s prudkým nárastom samovrážd maloletých.

Analýza ukázala, že mládež pácha samovraždy pod vplyvom informácií zo sociálnych sietí a ďalších internetových zdrojov. Z psychologického a lingvistického rozboru komunikácie v uzavretých skupinách smrti vyplýva, že obsahuje povzbudzovanie na spáchanie samovraždy "deformovaním pudu sebazáchovy" a zľahčovaním smrti.

Manipulujú členov skupiny

Veľkú odozvu ruskej verejnosti vyvolal vlani v lete článok denníka Novaja Gazeta o samovraždách mladistvých, ktorý vychádzal z výsledkov pátrania rodičov po príčinách smrti ich detí.

Zistilo sa, že na sociálnej sieti VKontakte - ruskej obdobe Facebooku - je niekoľko uzavretých skupín, ktorých administrátor cieľavedome a systematicky nabáda diskutujúcich, aby svoje problémy riešili samovraždou. Manipulácia s členmi skupiny má často formu interaktívnej hry, ktorej poslednou úrovňou je práve samovražda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok