Slovensko stojí za Tuskom. Poliaci vyzývajú lídrov, aby ho nepodporili

TA3 SITA TASR
8.3.2017 14:13

Poľská premiérka Beata Szydlová žiada v liste lídrov EÚ, aby nezvolili Donalda Tuska na post predsedu Európskej rady na druhé funkčné obdobie. Podľa Roberta Fica sa však s Tuskom Slovensku veľmi dobre pracuje a záleží nám na tom, aby bol europrezidentom človek z nášho regiónu.

Slovensko stojí za Tuskom. Poliaci vyzývajú lídrov, aby ho nepodporili
SITA/AP

Proti poľským záujmom

Poľský vládny kabinet i vládna strana Právo a spravodlivosť sú proti Tuskovmu znovuzvoleniu a navrhli svojho kandidáta, poľského europoslanca Jacka Saryusza-Wolského. Strana obviňuje Tuska z porušenia zásady neutrality proti členskému štátu, zapojenia sa do aktivít Európskej únie proti poľským záujmom, rovnako ako aj z podpory poľskej opozície.

Vedenie PiS Tuskovi tiež vytýka, že súhlasil s finančným postihovaním tých krajín, ktoré odmietali kvóty na prijatie utečencov. Medzi nesúhlasiace krajiny patrilo aj Poľsko. "My jednoducho nemôžeme podporiť takého človeka," vyhlásil cez víkend predseda PiS Jaroslaw Kaczyňski.

Szydlová vo svojom liste napísala, že "možné predĺženie mandátu predsedovi Európskej rady proti vôli vlády krajiny, odkiaľ pochádza, by protirečilo medzinárodnému charakteru našej Rady". Lídrom EÚ súčasne pripomenula, že Poľsko postavilo do volieb iného kandidáta, Saryusza-Wolského.

Tusk a kríza v poľskom parlamente

Podľa Szydlovej "súčasný predseda Európskej rady mnohokrát prekračoval svoje právomoci, zneužíval autoritu svojej funkcie vo vyhrotených vnútropolitických sporoch (v Poľsku)" - napríklad počas krízy v poľskom parlamente, ktorého prácu v polovici decembra zablokovala opozícia. Szydlová sa domnieva, že Tusk sa do tohto politického sporu nemal miešať. "Politická neutralita je pravidlo, ktoré sa musí dodržiavať," zdôraznila.

Podľa Roberta Fica je dôležité, aby sa na zasadnutí Európskej rady, ktoré sa vo štvrtok a v piatok koná v Bruseli, hlasovalo o predsedovi Rady. Ak by sa Poliakom podarilo odložiť hlasovanie na ďalší summit, podľa premiéra hrozí, že Tuska už potom nezvolia.

Tuskom sa Slovensku dobre pracuje

Slovensko stojí za Tuskom„My nemôžeme ísť do rizika, že bude zvolený niekto, kto nebude schopný reprezentovať tento región,“ povedal premiér na rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti. Ako dodal, s Tuskom sa Slovensku veľmi dobre pracuje a záleží nám na tom, aby bol europrezidentom človek z nášho regiónu. V súvislosti s hlasovaním o predsedovi Európskej rady sa spomínalo aj meno súčasného francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Podľa premiéra sa bude na summite klásť dôraz na fakt, že v Európskej únie klesá nezamestnanosť. Tá je podľa neho v Únii na minime od rokov 2008 a 2009. Zdôrazňovanie toho, že Európe sa darí, môže byť podľa Fica aj metóda v boji proti extrémizmu.

Témou summitu bude aj bezpečnosť a migrácia. Maltský premiér by mal zhodnotiť, ako sa plnia opatrenia, ktoré lídri prijali vo februári na summite na Malte. Visegrádska štvorka chce takisto otvoriť aj otázku dvojitej kvality potravín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok