Zaočkovanosť niekde klesla pod 95 percent, osýpky sa môžu vrátiť

TA3 TASR
8.3.2017 12:38

Epidémia osýpok na Slovensku nehrozí, aj keď nie je vylúčené, že sa nejaké prípady môžu objaviť. Vyhlásil to hlavný hygienik Slovenskej republiky v súvislosti s epidémiou osýpok v Rumunsku a Maďarsku.

Očkovanie je dôležité

Hlavný hygienik SR Ján Mikas informoval, že malé epidémie osýpok sa vyskytnúť môžu. Rodičom preto odporúča dať svoje deti proti osýpkam zaočkovať v rámci povinného očkovania. Celoslovenská zaočkovanosť podľa jeho slov v posledných rokoch klesla z 99 na približne 95 percent.

"Odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu zavádzajúcich informácií a zavádzajúcich argumentov antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali svojho pediatra a diskutovali o možnosti dať zaočkovať svoje deti," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Mikas. Upozornil, že možnosť importu osýpok na Slovensko sa nedá vylúčiť. Ich epidémie sú v súčasnosti v Rumunsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Belgicku.

Keďže sa v európskych krajinách zaznamenáva množstvo epidémií osýpok, je jasné, že ich vírus cirkuluje v európskej populácii, uviedol Mikas. Na Slovensku je epidemiologická situácia zatiaľ priaznivá.

Posledné osýpky v roku 2012

"Za posledné roky sme nezaznamenali ani jeden prípad domáceho ani importovaného ochorenia osýpok," priblížil Mikas. Posledný bol v roku 2012. Upozornil však, že najmä pediatri a všeobecní lekári pre dospelých by mali byť ostražití a myslieť na to, že sa môžu s osýpkami stretnúť.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky. V SR sa proti osýpkam začalo očkovať v roku 1969. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok